Dobitnici Nobelove nagrade za mir zabranjen ulaz u Egipat

Karman je kazala da je planirala da se pridruži demonstracijama Morsijevih pristalica u Egiptu
0 komentar(a)
Tavakul Karman, Foto: Screenshot (YouTube)
Tavakul Karman, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.08.2013. 14:08h

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, jemenskoj političarki, novinarki i aktivistkinji za ljudska prava, Tavakul Karman, po slijetanju na aerodrom u Kairu nije omogućen ulazak u Egipat, saopštili su zvaničnici.

Karman, prva Arapkinja i najmlađa žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, izražavala je protivljenje državnom udaru kojim je svrgnut egipatski predsjednik Mohamed Morsi. Morsi je zbačen sa vlasti 3. jula, poslije višednevnih masovnih demonstracija kojima su milioni Egipćana zahtijevali njegovu ostavku.

Morsijeve pristalice osuđuju državni udar u zemlji i mjesec dana protestuju na dva trga u Kairu. Karman je rekla da je planirala da se pridruži demonstrantima.

Aerodromski zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani, rekli su da su je današnjim letom poslali nazad u Ujedinjene Arapske Emirate.

Karman je tokom protesta u Jemenu 2011. godine predvodila studentske demonstracije u Sani. Iste godine je, zajedno sa još dvije žene, dobila Nobelovu nagradu za mir zbog, kako je obrazloženo, "nenasilne borbe za sigurnost žena i ženska prava za puno učešće u izgradnji mira".

Bonus video: