Rohani od danas zvanični predsjednik Irana

U svom obraćanju, novi predsjednik je obećao da će raditi na "očuvanju ekonomije zemlje, podsticanju konstruktivnih dogovora sa svijetom, osiguravanju njenih nacionalnih interesa i ukidanju nepravednih sankcija"
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: AP
Hasan Rohani, Foto: AP
Ažurirano: 04.08.2013. 08:43h

Novi predsjednik Irana Hasan Rohani danas će pred parlamentom položiti zakletvu i očekuje se da će predstaviti članove nove vlade, javili su mediji.

Rohani je juče zvanično preuzeo funkciju predsjednika Irana pošto ga je podržao vrhovni vjerski vođa Irana ajatolah Ali Hamenei.

Prva Rohanijeva odluka bila je da za svog šefa kabineta imenuje Mohameda Nahavandijana. Nahavandijan, koji je bio na čelu iranske Privredne komore i koji je doktorirao na američkom univerzitetu "Džordž Vašington", obavljaće značajnu ulogu, prije svega u koordinaciji donošenja ekonomskih odluka.

U svom obraćanju, novi predsjednik je obećao da će raditi na "očuvanju ekonomije zemlje, podsticanju konstruktivnih dogovora sa svijetom, osiguravanju njenih nacionalnih interesa i ukidanju nepravednih sankcija", uvedenih zbog spornog nuklearnog programa.

Rohani, koji se smatra političarem umjerene struje u Iranu, pobijedio je na predsjedničkim izborima 14. juna. Na toj funkciji zamijeniche Mahmuda Ahmadinedžada. Bio je pregovarač za iranska nuklearna pitanja između 1997. i 2005. godine, dok je predsjednik Irana bio Mohamad Hatami.

Bonus video: