Opšti izbori u Australiji 7. septembra, učestvuje i Asanž

Autralijski premijer Kevin Rad raspisao je danas opšte izbore za 7. septembar na kojima će se za Senat u australijskoj državi Viktoriji kandidovati i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 09:59h

"Počelo je. Upravo sam se sasatao s generalnom guvernerkom Australije (Kventin Brajs) i zatražio od nje da raspusti parlament i organizuje izbore 7. seprembra", poručio je premijer Kevin Rad u mejlu koj je poslao pristalicama i članovima svoje Laburističke partije, prenio je Rojters. Rad je iz Brizbejna danas otputovao u Kanberu, gdje se sa Kventin Brajs sastao u rezidenciji generalnog guvernera.

Kevin Rad je postao premijer prije šest nedjelja kada je bivša premijerka Džulija Gilard smijenjena na stranačkom glasanju, čime su okončane tri burne godine koje je na vlasti provela manjinska laburistička vlada.

Tokom svog prethodnog mandata, Rad je nastojao da približi Australiju i Aziju, ukinuo je niz kontroverznih odluka prethodne konzervativne vlade iz oblasti imigracije, uputio istorijsko izvinjenje starosjediocima kontinenta, Aboridžinima, i potpisao Protokol iz Kjota o zaštiti okoline.

Popularnost Rada, kojeg je njegova stranka 2010. smijenila sa premijerske funkcije, porasla je od kada se vratio na politički scenu, ali konzervativni opozicioni lider Toni Ebot i dalje je favorit za pobjedu na izborma. Radova laburistička vlada bi mogla da padne ako izgubi samo jedno od 150 poslaničkih mjesta u parlamentu. Njegova vlada trenutno ima 71 poslanika, opozicija 72, Zeleni jednog, a šest poslanika su nezavisni.

Ebotovoj konzervativnoj opoziciji sigurno će dodatno pomoći i obećanje da će ukinuti porez od 30 odsto na profit od eksploatacije ruda uglja i gvožđa.

U međuvremenu, Asanž (42) je izjavio da je ponosan na podršku koju uživa u domovini Australiji samo nekoliko nedjelja prije izbora. Odbjegli bivši haker je za televiziju "Ten netvork" iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje trenutno boravi, rekao da se njegova popularnost, o kojoj svjedoči nedavno ispitivanje javnog mnjenja, nije dobro odrazila na vladajuću Laburističku stranku.

Australijska vlada uporno podržava SAD koje su osudile "Vikiliks zbog objavljivanja stotina hiljada povjerljivih američkih dokumenata".

U istraživanju sidnejske agencije za ispitivanje javnog mnjenja "UMR riserč", kojoj Laburistička stranka povjerava i svoje interne ankete, u aprilu je objavila da bi 26 odsto australijskih birača glasalo za Asanža ili druge kandidate stranke Vikiliks.

"Ja sam ponosan na to, ali to je, takođe, izuzetno interesantan pokazatelj koji govori o autralijskom narodu, onome što se događa i percepciji onoga što se dešava u Kanberi", kazao je Asanž.

Generalni direktor "UMR riserč" Džon Juting u aprilu je izjavio da rezultati ankete pokazuju da Vikiliks ima "velike šanse" da uđe u parlament ako Asanž bude vodio pametnu kampanju. Za dobijanje senatskog mjesta dovoljno je da kandidat dobije 17 odsto glasova australijske države za čiji Senat se kandiduje.

Asanž vodi kampanju preko Skajpa iz ambasade Ekvadora koji mu je dao azil prije više od godinu dana kako ne bi bio izručen Švedskoj koja želi da ga ispita zbog optužbi za navodno silovanje. On je kazao da je vođenje kampanje iz prostorije u ambasadi u kojoj je vrućina i nema prozora teško."Nije lako, to je izazov, a ja volim izazove. Situacija ovdje je teška, ali dobro mi ide", dodao je Asanž.

On je jedan od tri kandidata za Senat partije Vikiliks. Partija, koja se kod Australijske izborne komisije registrovala tek prošlog mjeseca, takođe će imati kandidate za Senate u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji, naveo je AP.

Asanž tvrdi da bi njegovo izručivanje Švedskoj bilo samo prvi korak i da bi poslije toga bio izručen SAD, gdje je razgnjevio zvaničnike objavljivanjem tajnih dokumenata, uključujući 250.000 mejlova Stejt departmenta.

Američki vojnik Bredli Mening priznao je da je dostavio te dokumente Vikiliksu. Meningu prijeti 136 godina zatvora pošto je osuđen za odavanje povjerljivih informacija dok je je radio kao obavještajni analitičar u Iraku 2010. godine.

Australijska vlada se pridružila američkoj osudi Asanža, ali je, takođe, rekla da on nije prekršio nijedan australijski zakon. Ako pobijedi na izborima biće obavezan da zauzme mjesto u Senatu 1. jula 2014.

Sem Kastro iz stranke Vikiliks kaže da će partija odrediti zamjenu, ako Asanž pobijedi i ne bude mogao da se vrati u Australiju do tada.

Asanž se skoro dvije godine bori protiv ekstradicije zbog optužbe dvije Šveđanke za silovanje, što on negira. Britanski Vrhovni sud je u junu 2012. godine donio odluku da bude izručen, poslije čega mu je ljevičarska vlada Ekvadora dala azil u toj zemlji, ali mu britanske vlaste ne dozvoljavaju da napusti Britaniju i primoran je da boravi u ambasadi.

On je u februaru za sajt Konversejšen rekao da kandidaturu za Senat smatra načinom odbrane od krivičnog gonjenja jer vjeruje da bi Stejt department, u slučaju njegove izborne pobjede, prije odustao od istrage za špijunažu portiv njega nego što bi izazvao diplomatski spor sa Australijom.

Galerija

Bonus video: