Lider Al Kaide pozvao na oružanu pobunu u Egiptu

"Moramo da priznamo da legitimnost ne znači izbore i demokratiju, već je ona u šerijatu (islamskom zakonu)... koji je iznad svih ustava i zakona", poručio je Zavahiri
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2013. 17:36h

Lider Al Kaide Ajman al-Zavahiri izjavio je da vojni puč u Egiptu pokazuje da islamska vlast ne može biti uvedena demokratskim putem i pozvao lidere islamističkih partija u toj zemlji da bojkotuju izbore i da se okrenu oružanom otporu.

Al Zavahri je u 15-minutnoj video poruci, koja je danas objavljena na internetu, oštro napao egipatsku vojsku, sekularne i liberalne vođe, ali i manjinsku hrišćansku Koptsku zajednicu.

Autentičnost poruke za sada nije potvrđena, ali je postavljena na sajtu koji često koristi Al Kaida kada želi nešto da saopšti

Sve njih Zavahiri je optužio za zavjeru protiv svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

Morsi je svrgnut s vlasti 3. jula, tako što je vojska, poslije višednevnih masovnih demonstracija u Kairu, preuzela vlast.

"Moramo da priznamo da legitimnost ne znači izbore i demokratiju, već je ona u šerijatu (islamskom zakonu)... koji je iznad svih ustava i zakona", poručio je Zavahiri.

On je takođe osudio Morsijevo Muslimansko bratstvo što je pokušalo da na sve načine udovolji Amerikancima, odričući se džihada. Zavahiri podsjeća da je Morsi zbačen s vlasti iako je prihvatio egipatski mirovni sporazum s Izraelom.

"Zaboravljate da je demokratija nešto što je monopol Zapada, a dozvoljeno je islamistima da uživaju u njenim plodovima samo pod jednim uslovom - da budete rob ideologije Zapada, njihovih aktivnosti, politike i privrede", rekao je Zavahiri.

Lider Al Kaide je inače Egipćanin i odrastao je u predgrađu Kaira.

Autentičnost poruke za sada nije potvrđena, ali je postavljena na sajtu koji često koristi Al Kaida kada želi nešto da saopšti.

Galerija

Bonus video: