Demonstracije u Kairu: Policija ispaljivala suzavac na Morsijeve pristalice

Egipatske snage bezbjednosti namjeravaju da uklone demonstrante sa dva kairska trga, što izaziva strah da ne dođe do krvoprolića
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2019. 08:10h

Egipatska policija je ispaljivala danas suzavac na islamističke demonstrante, pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, saopštili su bezbjednosni izvori, dok demonstranti kažu da su napadnuti dok su mirno protestovali.

"Pokušali su da napadnu kompleks zgrada gdje se nalaze egipatski mediji", rekao je jedan bezbjednosni zvaničnik.

Međutim, suzavac je ispaljen daleko od dvije lokacije na kojima se već mjesec dana okupljaju Morsijeve pristalice.

Egipatske snage bezbjednosti namjeravaju da uklone demonstrante sa ta dva trga, što izaziva strah da ne dođe do krvoprolića.

"Policija je na demonstrante koji su mirno protestovali protiv državnog udara ispalila suzavac istog trenutka kad su stigli ispred medijskog kompleksa", saopštila je Partija pravde i slobode, političko krilo islamističkog Muslimanskog bratstva kome Morsi pripada.

Policija je svrgla i uhapsila prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija 3. jula poslije masovnih demonstracija protiv njegovog Muslimanskog bratstva.

Protivnici Muslimanskog bratstva optužuju ovu grupu da je prigrabila svu vlast i uništila već slabu egipatsku privredu.

Morsijeve pristalice osuđuju državni udar u zemlji i već mjesec dana protestuju na dva trga u Kairu, ali je policija objavila juče da je spremna da ih izbaci, dok predstavnici međunarodne zajednice pozivaju na uzdržanost.

Posljednjih nekoliko dana pojačane su diplomatske akcije da se na miran način riješi situacija u Egiptu, ali za sada se ne vidi rezultat.

Galerija

Galerija

Bonus video: