Predsjednik Irana: Ukloniti Izrael

Nakon učestvovanja na godišnjem mitingu u Teheranu, Ruhani je rekao da je "cionistički režim godinama rana na tijelu islamskog svijeta i trebalo bi je ukloniti"
2 komentar(a)
Hasan Ruhani, Foto: Beta/AP
Hasan Ruhani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.08.2013. 11:55h

Novi predsjednik Irana Hasan Ruhani, samo dva dana uoči svoje inauguracije, označio je Izrael "starom ranom" koju bi valjalo odstraniti.

Nakon učestvovanja na današnjem godišnjem propalestinskom mitingu u Teheranu, Ruhani je rekao da je "cionistički režim godinama rana na tijelu islamskog svijeta i trebalo bi je ukloniti".

Izjava Ruhanija o Izraelu, kao najvećem neprijatelju njegove zemlje, poklapa se sa mišljenjem drugih iranskih lidera.

Ruhani je "glatko" pobijedio na predsjedničkim izborima 14. juna, podsjeća Asošiejted pres, navodeći da će on u nedjelju zamijeniti Mahmuda Ahmedinežada, koji je pozivao da se Izrael izbriše s mape svijeta, a holokaust u Drugom svjetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja, proglasio mitom.

Novi predsjednik Irana je najavio da će slijediti put umjerenjaštva, obećavši veću otvorenost u odnosu na iranski nuklearni program za koji Zapad i Izrael vjeruju da mu je cilj proizvodnja atomske bombe. Teheran to poriče, tvrdeći da će služiti u mirnodopske svrhe za proizvodnju energije.

Bonus video: