SAD: Profesori ipak bez oružja na posao

U SAD se pokrenula žučna debata o naoružavanju osoblja u školskim ustanovama nakon pucnjave u jednoj školi u američkoj saveznoj državi Konektikat u decembru prošle godine
1 komentar(a)
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.08.2013. 08:21h

Škole u američkoj državi Arkanzas ipak neće moći da iskoriste malo poznati zakon da bi nastavnike i drugo osoblje mogli da zaposle i kao naoružane čuvare.

U SAD se pokrenula žučna debata o naoružavanju osoblja u školskim ustanovama nakon pucnjave u jednoj školi u američkoj saveznoj državi Konektikat u decembru prošle godine, kad je ubijeno dvadesetoro djece i šestoro nastavnika, prenijela je agencija AP.

Jedna srednja škola u gradu Klarksvilu u Arkanzasu je prije dva dana saopštila da će od jeseni određeni broj nastavnika i drugih zaposlenih nositi sakriveno oružje.

Tada je navedeno da će ta mjera biti moguća zahvaljujući zakonskom propisu koji dozvoljava prisustvo obučenih, naoružanih čuvara u školskim ustanovama, pa bi se nastavnici u školi u Klarksvilu smatrali čuvarima.

Državni tužilac Arkanzasa, Dastin Mekdanijel, objasnio je da državni odbor koji izdaje dozvole privatnim agencijama za obezbjeđenje nije ovlašćen da okruzima daje dozvole da nastavnike i drugo školsko osoblje zapošljava kao naoružane čuvare.

Direktor škole u Klarksvilu je na to odgovorio: "Očito je da ćemo poštovati zakon. Nećemo ga prekršiti. Željeli smo da obučimo nastavnike i pružimo osjećaj sigurnosti našim učenicima i njihovim roditeljima, ali ovo je očito pomutilo naše planove".

Bonus video: