SAD usvojile nove sankcije protiv Irana

Obamina administracija zabrinuta je zbog sadržaja zakona i trenutka njegovog donošenja. Ako je Ruhani spreman za kompromis, sankcije bi mogle da mu otežaju da ide u tom pravcu
1 komentar(a)
Hasan Ruhani, Foto: Beta/AP
Hasan Ruhani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.08.2013. 07:16h

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je nove sankcije Iranu koje se odnose na naftni sektor i druge industrije.

Zakonom, usvojenim u srijedu, na crnu listu su stavljena preduzeća u sektoru rudarstva i građevinarstva, i u njemu se ističe da je cilj da se Iranu do 2015. potpuno onemogući prodaja nafte.

Mjere koje se odnose na naftnu industriju bi mogle da budu posebno problematične, jer SAD možda neće moći da ih sprovedu

Naftna industrija se smatra najvećim izvorom prihoda za iranski nuklearni program. Sankcije uvedene prošle godine već su prepolovile izvoz nafte, ali Iran i dalje dobija milijarde dolara svakog mjeseca od izvoza nafte u Tursku, Kinu, Indiju i nekoliko drugih azijskih zemalja.

Administracija predsjednika Baraka Obame je izražavala zabrinutost da bi nove sankcije mogle da ugroze pregovore o iranskom nuklearnom programu i željela je više vremena da procijeni da li je novoizabrani, umjereniji, predsjednik Irana Hasan Ruhani spreman na kompromis i smanjenje aktivnosti na obogaćivanju uranijuma.

U usvojenom zakonu se ne pominje Ruhanijeva pobjeda na izborima niti njegovo obećanje da će poboljšati odnose Irana sa svijetom. On će zvanično stupiti na dužnost narednog vikenda.

SAD i druge zapadne zemlje vjeruju da je iranski nuklearni program namijenjen pravljenju oružja, dok Teheran insistira da se koristi za proizvodnju energije i istraživanja.

Obama je Iranu dao vremena do sljedeće godine da dokaže da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu, dajući prednost dilomatiji nad vojnom intervencijom u rješavanju problema.

Portparolka Stejt dipartmenta Mari Harf izjavila je novinarima da su sankcije ključni dio pritiska na Iran.

Obamina administracija, ipak, zabrinuta je zbog sadržaja zakona i trenutka njegovog donošenja. Ako je Ruhani spreman za kompromis, sankcije bi mogle da mu otežaju da ide u tom pravcu. Pored toga, mjere koje se odnose na naftnu industriju bi mogle da budu posebno problematične, jer SAD možda neće moći da ih sprovedu.

Ako Kina, na primjer, odluči da se ogluši o zahtjev Vašingtona da prekine uvoz iz Irana, SAD bi morale, da bi primijenile zakon, na crnu listu da stave i kineske banke i kompanije, rizikujući veću ekonomsku štetu, čak i za Amerikance. Ukoliko Vašington ne učini ništa, onda bi i druge zemlje mogle da ignorišu sankcije.

Bonus video: