Libija: Gadafijev bliski saradnik osuđen na smrt

Visoki zvaničnik bivšeg libijskog režima Ahmed Ibrahim osuđen je u srijedu na smrt zbog svoje uloge u gušenju pobune 2011.
0 komentar(a)
Ahmed Ibrahim, gadafijev ministar, Foto: Reuters
Ahmed Ibrahim, gadafijev ministar, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2013. 19:53h

U prvom suđenju protiv Gadafijevih zvaničnika, sud u Misrati osudio je Ahmeda Ibrahima na smrtnu kaznu zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti i podsticanja represije protiv demonstranata tokom revolucije koja je počela 17. februara 2011. a prema riječima njegovog advokata, kaznu mora još da potvrdi libijski vrhovni sud.

Ibrahim će prema sudskoj odluci biti strijeljan. Četvorica optuženika u istom slučaju takođe su dobili smrtne kazne.

Gadafijev rođak, Ibrahim je vršio više visokih dužnosti u bivšem režimu, uključujući i dužnost ministra obrazovanja tokom 1980-ih a bio je i potpredsjednika parlamenta. Ahmed Ibrahim je bio istovremeno i jedan od čelnika Revolucionarnih odbora, okosnice režima.

Bio je u konvoju s Gadafijem kada je on pokušavao da pobjegne iz Sirta. Uhapšen je zajedno s Gadafijem koji je potom ubijen.

Smatrali su ga za "mozak režima" i posljednja pozicija na kojoj se našao je bilo mjesto direktora Centra za istraživanja "Zelene knjige", Gadafijevog političkog manifesta.

Kao žestok protivnik Zapada, organizovao je paljenja engleskih i francuskih knjiga i zabranio učenje tih jezika u školama.

Najpoznatija osoba u Libiji koja je suočena sa suđenjem je Gadafijev sin Saif al-Islam. Međunarodni kazneni sud pozvao je Libiju da ga izruči kako bi mu se sudilo za zločine koji mu se pripisuju tokom ustanka 2011. Libija osporava pravo Haškom sudu na suđenje Gadafijevom sinu jer smatraju da je to u nadležnosti libijskog sudstva braneći taj stav argumentom da međunarodni sud nema jurisdikciju jer on treba da interveniše samo ako lokalno pravosuđe nije spremno da obavi taj zadatak.

Bonus video: