Sinhua: Vrijeme je da SAD obuzdaju japansku desnicu

Kineska agencija napominje da je američki list "The Wall Street Journal" ranije ovog mjeseca upozorio da se Japan okreće militarizmu
63 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 10:45h

Sjedinjene Države igraju opasnu igru u azijsko-pacifičkoj oblasti time što namjerno zanemaruju desničarske izjave i akcije japanskih zvaničnika, ocjenjuje danas u komentaru agencija Sinhua.

Agencija navodi da SAD žele da jači Japan bude konkurent Kini i Rusiji, koje Sjedinjene Države smatraju svojim potencijalnim rivalima, a da bi to postigle čak podstiču Japan da ojača vojsku.

"Abe i njegova vlada žele da znatno izmijene poslijeratni međunarodni poredak i čak da slijede put militarizma iz Drugog svjetskog rata", navodi Sinhua

Ukazuje se da su desničari u Japanu preduzeli razne poteze čiji je cilj da se prikriju zločini Japana tokom Drugog svjetskog rata.

Kao primjer navodi se to da je japanski premijer Šinzo Abe dan pred dolazak američkog državnog sekretara u Tokijo u aprilu posjetio ostrvo Ivo Džima da prisustvuje komemoraciji japanskim vojnicima poginulim na ovom ostrvu u Pacifiku u borbama sa američkim vojnicima.

To ostrvo su poslije teških borbi osvojile američke trupe 1945. i njihova slika kako podižu američku zastavu na njemu postala simbol pobjede SAD.

Abe i podpredsjednik japanske vlade Taro Aso takođe su odali počast poginulim japanskim osvajačima u Drugom svjetskom ratu tokom posjete Mjanmaru, piše Sinhua.

U maju je Abe u vojnoj uniformi pozirao u vojnom avionu za obuku sa brojem 731, što podsjeća na ozloglašenu jedinicu 731 Carske japanske vojske koja je izvodila eksperimente s ljudima.

"Abe i njegova vlada žele da znatno izmijene poslijeratni međunarodni poredak i čak da slijede put militarizma iz Drugog svjetskog rata", navodi Sinhua.

Agencija upozorava da su SAD bile žrtva japanskog militarizma i ukazuje da Vašington treba da pazi na sve veće izazovno hvalisanje desničarskih snaga u Japanu.

Dok svijet negoduje zbog uvrijedljivih desničarskih izjava nekih japanskih političara, Vašington ignoriše neodgovorna djela svog dugogodišnjeg saveznika, piše Sinhua.

Senat SAD je u ponedjeljak jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se osuđuje upotreba sile radi ostvarivanja prava nad spornim ostvima u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru, a meta je očigledno Kina, i naravno da je to Tokio pozdravio, navodi Sinhua.

Taro Aso (foto: beta/ap)

Ponašanje SAD objašjava sve veću samouvjerenost japanskih desničara, navodi Sinhua. Potpredsjednik japanske vlade Taro Aso je čak rekao da bi Japan trebalo da uči od iskustva nacista u reviziji ustava.

Sinhua ukazuje da će nestabilnost u istočnoj Aziji na kraju nanijeti štetu i drugoj strani Pacifika i dodaje da ima ljudi u SAD koji su uvidjeli da postoje ova opasna strijemljenja u Japanu.

Kao primjer Sinhua pominje da je američki list "The Wall Street Journal", ranije ovog mjeseca upozorio da se Japan okreće militarizmu.

Galerija

Bonus video: