Dokumenti NSA ostaju bez prefiksa "povjerljivo"

Odluka da se objelodane informacije dolazi u trenutku kada pojedini američki poslanici žele da zauzdaju taj program zbog zabrinutosti za privatnost podataka
1 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Rojters
Bijela kuća, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.07.2013. 19:50h

Američke špijunske agencije namjeravaju da skinu oznaku tajnosti s dokumenata o programu elektronskog špijuniranja koji sprovodi NSA.

Deklasifikovanje dokumenata moglo bi biti izvršeno još ove sedmice, s ciljem da se javnosti pruži više informaciju o programu "Prizma", što je u skladu sa zalaganjem direktora NSI Džejmsa Klapera, za više transparentnosti, rekao je neimenovani izvor u obavještajnoj službi.

Dokumenta će takođe uključiti informacije o radu Suda za špijuniranje u inostranstvu koji radi u tajnosti, rekao je on, prenosi Rojters.

Taj sud je osnovan 1978. godine i nadležan je da Ministarstvu pravde SAD ili američkim obavještajnim agencijama, odobrava prisluškivanje i druge forme elektronskog nadgledanja, kao i potrage za osumnjičenim špijunima i teroristima.

Informacije koje je objelodanio Snouden o programu prisluškivanja američke vlade, uzburkale su međunarodnu javnost zbog otkrića da su američke obavještajne agencije prikupljale podatke na osnovu telefonskih razgovora i preko drugih sredstava komunikacije, vezano za američke i strane državljanje kao sredstvo u borbi protiv terorizma, podsjeća britanska agencija.

Odluka da se objelodane informacije o programu nadgledanja koji sprovodi američka vlada, za koji obavještajci kažu da je pomogao da se osujete teroristički napadi, dolazi u trenutku kada pojedini američki poslanici žele da zauzdaju taj program zbog zabrinutosti za privatnost podataka.

Pravosuđe SAD optužilo je Snoudena za odavanje tajnih podataka. On se od 23. juna nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", gdje je doputovao iz Hongkonga pošto je objelodanio da njegov bivši poslodavac - američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) sprovodi program elektronskog špijuniranja.

Snouden je podnio 16. jula zahtjev za privremeni azil u Rusiji.

Bonus video: