Tunis: Raspuštanje Vlade za izlazak iz krize

Više hiljada građana Tunisa provelo je prošlu noć ispred sjedišta Ustavne skupštine, zahtijevajući ostavku Vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 15:45h

Tuniska Etakatol partija, koja pripada vladajućoj koaliciji, pozvala je danas na raspuštanje vlade, kako bi se prekinula politička kriza u zemlji.

"Pozvali smo na raspuštanje vlade, u korist formiranja nove vlade jedinstva, koja će podrazumevati širu formu konsenzusa", rekao je lider stranke Etakatol, Lobni Džribi.

"Ako Enahda odbije ovaj predlog, mi ćemo se povući iz vlade", dodao je Džribi za Rojters.

U međuvremenu, svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW), saopštila je da vlada Tunisa "treba da izda jasna naređenja kako bi osigurala i obezbijedila uslove za mirne proteste".

U saopštenju se navodi da je policija nasilno postupala prema mirnim demonstrantima 27. jula u Tunisu, kao i da je brutalnim ponašanjem podigla tenzije poslije ubistva istaknutog vođe opozicije Mohameda Brahmija.

"Ubistvo političara visokog ranga, nasred ulice, usred bijelog dana, još jedan je razlog zbog čega Tunižani treba da znaju da vlada namjerava da štiti njihova prava", rekao je potpredsjednik HRW za Bliski istok i Sjevernu Afriku, Nadim Huri, prenijela je agencija Tapex.

Vlada bila primorana da sazove vanrednu sjednicu (Foto: Beta/AP)

HRW je potvrdila da bi tuniski ministar unutrašnjih poslova Lotfi Ben Džedu trebalo da izda jasna naređenja svim policijskim snagama da poštuju pravo na slobodu okupljanja i da koriste silu samo ako je to zaista neophodno.

Više hiljada građana Tunisa provelo je prošlu noć ispred sjedišta Ustavne skupštine, zahtijevajući ostavku Vlade.

Islamistička vlada u Tunisu sazvala je jutros vanrednu sjednicu dok hiljade demonstranata drugu noć zaredom ispred parlamenta traže njenu ostavku poslije ubistva istaknutog vođe opozicije. Tuniska vojska proglasila je danas "zatvorenom vojnom zonom" područje na kome su demonstrirali protivnici i sljedbenici islamističke vlade.

Vojska je ogradila bodljikavom žicom glavni trg u prijestonici na kome su se okupljali demonstranti, javila je agencija Rojters.

Galerija

Bonus video: