Privreda u kolapsu

Kraj "američkog sna"?

Trenutno u Americi postoji rekordan broj siromašnih - 46,2 miliona ljudi, odnosno 15 odsto populacije, a glavni uzrok je visoka stopa nezaposlenosti zbog recesije
20 komentar(a)
barak Obama, Foto: Politicalticker.blogs.cnn.com
barak Obama, Foto: Politicalticker.blogs.cnn.com
Ažurirano: 29.07.2013. 19:15h

Četiri od pet odraslih Amerikanaca će u nekom trenutku života biti suočeno sa siromaštvom, nezaposlenošću ili zavisnošću od socijalne pomoći, navodi AP.

Istraživanje agencije koje prenosi "Hafington post" ukazuje na dalji pad ekonomske sigurnosti u SAD i kraj onoga što se zove "američki san".

Pod naslovom "Američki košmar", portal prenosi istraživanje u kome se kao glavni razlozi za pad navodi globalizovanje ekonomije SAD, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, kao i manjak poslova u proizvodnji koji se dobro plaćaju.

Rezultati istraživanja stižu u trenutku kada predsjednik Barak Obama pokušava da ponovo u fokus svoje administracije stavi ekonomiju, što je istakao u nekoliko posljednjih govora.

Kada se uzme u obzir cijela populacija SAD, "ekonomska nesigurnost" pogodiće nevjerovatnih 79 odsto

"Naš prioritet je da ponovo izgradimo ljestvicu mogućnosti i preokrenemo nejednakost u primanjima", isticao je u nekoliko navrata Obama.

Stručnjaci se spore oko pristupa problemu, s obzirom na rastuću nebjelačku popluaciju u SAD, postavlja se pitanje da li je potrebno povlačiti poteze koji bi nastavili da razbijaju rasne barijere, tako uklanjajući prepreke za ekonomsku jednakost, ili je potrebno prosto unapređivati ekonomski status svih građana SAD, bez obzira na rasu.

Prema posljednjim informacijama, teška vremena sada posebno progresivno pogađaju bijelce. Pesimizam je dostigao svoj vrhunac od 1987. godine, a posljednje ankete pokazuju da čak 63% bjelaca smatra da je stanje u ekonomiji veoma loše.

"BIće još gore", kaže Ajrin Saljers (52), koja poslije dva razvoda i odumiranja posla sa ugljem u njenom regionu gaji voće i povrće.

Ipak, to nije dovoljno za kvalitetan život.

"Ako potražite posao, nećete naći poslodavca, a čak i ako uspijete, plata nije dovoljna za život. Mladi ljudi nemaju šta drugo osim da se drogiraju", smatra ona.

Iako rasne i etničke manjine imaju veće šanse da budu ispod linije siromaštva, rasni disparitet u stopi siromaštva je drastično manji od sedamdesetih godina, pokazuju rezultati istraživanja.

Ekonomska nesigurnost među bjelačkom populacijom pogodi bar na kratko 76 odsto odrasle populacije do 60. godine života, prema "mapi" koja će biti objavljena sljedeće godine.

Pod "ekonomskom nesigurnošću" podrazumjeva se period u trajanju od najmanje godinu dana u kom osoba nema posao i zavisi od socijalne pomoće kao što su markice za hranu ili period od najmanje od godinu dana sa primanjima manjim od 150 odsto granice siromaštva.

Kada se uzme u obzir cijela populacija SAD, "ekonomska nesigurnost" pogodiće nevjerovatnih 79 odsto.

Trenutno u Americi postoji rekordan broj siromašnih - 46,2 miliona ljudi, odnosno 15 odsto populacije, a glavni uzrok je visoka stopa nezaposlenosti zbog recesije.

Iako nebjelačko stanovništvo ima veću stopu siromaštva, u apsolutnim brojevima najviše onih koji su ispod granice siromaštva su bijelci - više od 19 miliona je ispod godišnje zarade od 23.021 dolara za četvoročlanu porodicu.

Oni su uglavnom u predgrađima i manjim ruralnim mjestima, gdje bijelci čine čak 60 odsto siromašnih. Njih demografi zovu i "nevidiljivi siromasi".

Preporučujemo za Vas