Kompaniji Apple prijete tužbe zbog kršenja radničkih prava

"Apple je posvećen i zastupa sigurne i fer uslove, a to važi i za sve kompnije u našem lancu dobaljača”, naveli su iz te kompanije
1 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2013. 09:01h

Tehnološki gigant Apple suočava se sa optužbama da se u fabrikama njegovog dobavljača - Pegatron grupa, u Kini krše radnička prava.

Kineska organizacija za nadgledanja radničih prava tvrdi da se u tri Pegatronove fabrike krši veći broj međunarodnih i kineskih zakona i standarda, prenosi B92.

To uključuje maloljetni rad, kršenje ugoovra i prekovremeni rad.

Predstavnici Applea i Pegatrona najavili su da će pod hitno ispitati sve navode.

"Apple je posvećen i zastupa sigurne i fer uslove, a to važi i za sve kompnije u našem lancu dobaljača”, naveli su iz te kompanije.

Predstavnici Pegatrona tvrde da i ta kompanija ozbiljno prima sporne navode.

"Sprovešćemo istragu i sve neophodne mjere da ispravimo svako narušavanje kineskog zakona o radu, kao i poslovnog kodeksa ponašanja. Pegatron ima veoma visoke standarde i posvećen tim koji će ispitati navode”, naveli su iz kompanije.

Apple, jedna od najvećih svetskih firmi, je imala slične probleme i u prošlosti. To se desilo kada je jedan od njihovih najvećih dobavljača Fokskon optužen za ugrožavanje radničkih prava. Uslovi u ovoj fabrici su još više došli pod lupu javnosti poslije više slučajeva samoubistava u njima.

Zvaničnik Kineska organizacija za nadgledanja radničih prava Li Kiang rekao je da je njihova istraga došla dao zaključaka da su uslovi u Pegatronovim fabrikama bili čak gori od onih u Fokskonovim. Oni su otkrili da je prosečna radna nedelja trajala i do 69 sati.

Otkriveno je da su u Pegatronu radnici potpisivali ugovore u kojima su prekovremeni sati plaćani manje od ostalih. Uslovi u fabrikama su takvi da je većina zaposlenih odbijala da nastavi da radi duže vreme. Čak 30 radnika od 110 novih je odlazilo iz fabrike posle samo dvije sedmice.

Bonus video: