Libija: Uhvaćeno stotinjak odbjeglih zatvorenika

Po riječima Mohameda Šarifa, šefa bezbjednosti u Bengaziju, neki od zatvrenika su se sami predali, dok su drugi pohapšeni u policijskoj akciji
0 komentar(a)
Zatvor u Bengaziju, Libija, Foto: Rojters
Zatvor u Bengaziju, Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.07.2013. 19:10h

Oko 100 od preko 1.100 zatvorenika koji su u subotu uspjeli da pobjegnu iz zatvora u Bengaziju, gradu na istoku Libije, uhvaćeno je, saopštile su danas lokalne vlasti.

U zatvoru al-Kuifija istovremeno je došlo do pobune zatvorenika i do napada spolja, pri čemu je pobjeglo oko 1.117 zatvorenika, od kojih su neki bili saradnici bivšeg Gadafijevog režima, ali je većina bila osuđena za uobičajena kriminalna djela, izvještava Rojters.

Bengazi je bio kolijevka pobune protiv Gadafija 2011. godine, a danas je žarište nasilja.

Po riječima Mohameda Šarifa, šefa bezbjednosti u Bengaziju, neki od zatvrenika su se sami predali, dok su drugi pohapšeni u policijskoj akciji.

Među odbjeglima, kako se saznaje, ima i kriminalaca iz drugih država Afrike.

Inače, po riječima libjskog premijera Ali Zeidana, spoljašnji napad na zatvor djelo je stanovnika Bengazija, koji ne žele ovakvu ustanovu u blizini svojih kuća.

Subotnje bjekstvo iz zatvora se poklopilo sa napadom demonstranata na kancelarije Muslimanske braće u Bengaziju i Tripoliju, kao i na sjedšte liberalne koalicije u prijestonci, nakon što je na protestima izazvanim ubistvima u Bengaziju u petak uveče došlo do nasilja.

Demonstranti su protestovali zbog ubistva Abdelsalama al-Mosmarija, istaknutog političkog aktiviste i kritičara Muslimanske braće, koji je na televiziji redovno kritikovao prisustvo naoružanih milicija na libijskim ulicama.

U petak su u Bengaziju ubijena i dva vojna zvaničnika.

Premijer Zeidan nagovještava da će izvršiti rekonstrukciju vlade kako bi se Libija uspješnije izborila s kriznom situacijom poslije navedenih ubistava.

Bonus video: