Novi kineski "put svile"

Skraćenje putovanja sa nekoliko mjeseci na nekoliko sati donijeće promjenu ne samo u načinu putovanja, već i privrednoj strukturi sjeveroistočne Kine
176 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 15:10h

Brzi voz kojim će od 2014. putnici moći da se prevezu 1.900 kilometara od Landžoua do Urumčija za osam sati znatno će doprineti razvoju trgovine, ocjenjuju kineski zvaničnici.

Željeznička pruga, nazvana "brzi put svile" zbog uloge koju će imati u transportu robe i ljudi istorijskom mrežom puteva koja još ima važnu ulogu u lokalnoj trgovini, biće puštena u pogon u oktobru 2014.

U antičko doba, taj put je podrazumijevao dva mjeseca jahanja na kamilama.

Obližnja pruga, koja je puštena u pogon 1962. i može da preveze putnike iz Lanžoua u Urumči za 20 časova, nastaviće da radi. Kada bude puštena u pogon, brza linija će uglavnom opsluživati putničke vozove, dok će se starom kretati teretnjaci. Stara željeznica tada će moći da prevozi do 424 tona robe svake godine, dvaput više nego sada.

Zbog loših uslova, u antičko doba je bilo teško odlučiti se na putovanje na zapad i za mnoge je to bio put u jednom pravcu, pošto povratak u Centralne ravnice nije bio isplativ.

Nova željenica biće povezana s mrežom iz Landžoua, a put od Pekinga do Urumčija, koji su međusobno udaljeni 3.000 kilometara sada će trajati manje od jednog dana. Skraćenje putovanja sa nekoliko mjeseci na nekoliko sati donijeće promjenu ne samo u načinu putovanja, već i privrednoj strukturi sjeveroistočne Kine.

Put svile počinje u drevnom gradu Čangan, danas pozantog kao Sijan, i proteže se do Mediterana na zapadu i indijskog podkontinenta na jugu. Njegova ukupna dužina prelazi 10.000 kilometara, od čega je 4.000 na teritoriji Kine. Pored svile koja je ostala glavna roba, danas su se na području puta svile razvile poljoprivreda, turizam, industrija, novi izvori energije i logistike.

U prvim mjesecima 2013, Dunhuang, u kome postoje ostaci drevnog puta svile, primio je 750.000 turista i zaradio ukupno 690 miliona juana - a procjenjuje se da će se zarada od turizma povećati kada bude gotova željeznica. Dok se sa istoka na zapad tim putem voze turisti, u suprotnom pravcu vozi se južno voće, ništa manje značajno u komercijalnom smislu. Kupovina voća je uglavnom bila ograničeno na zapadnu Kinu i samo su bogate porodice u Centraloj ravnici mogle do sada sebi da ga priušte. Danas se, međutim, 100.000 tona grejpfruta prevozi svake godine iz Dunhuanga u centralnu i istočnu Kinu.

Poljoprivrednik Nju Sinčuin rekao je da bi, u antičko doba, za prevoz te količine voća bilo potrebno dva mjeseca i 5.000 kamila. Danas se duž cijelog puta svile mogu vidjeti znaci zdravog rasta kojem će nova željeznica svakako biti od koristi.

I dok je pustinja Gobi nekad značila težak rad i smrt, ona danas pokazuje život i napredak. U predgrađima grada Gansu, u provinciji Jumen, 1.100 turbina na vjetar proteže se duž 40 kilometara pustinje. Željeznicom se prevoze čelik i gvožđe u Jumen i grade se baze za nove industrije - koje će, prema zvaničnim proračunima, ostvariti zaradu od 15 milijardi juana (1,8 milijardi eura) do 2015.

Plan povezivanja Kine sa Evropom, koji se forsira čitavu proteklu deceniju, dodatni je pokretač za izgradnju i ogromno ulaganje kineske vlade u novi "put svile".

Galerija

Bonus video: