Erdogan kritikuje EU zbog Egipta: Zašto se i sad ne založite za demonstrante?

"Oni koji su ćutali kad je masakrirana egipatska nacionalna volja opet ćute sada, kad se masakriraju ljudi"
9 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 08:14h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, gorljivi pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, kritikovao je Evropsku uniju (EU) i ostale jer nisu dovoljno snažno osudili ubijanje desetina ljudi u subotu u Kairu.

Snage bezbjednosti ubile su u subotu na desetine pristalica Morsija, dan nakon što je vojska zatražila mandat za borbu protiv "nasilja i terorizma".

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izrazila je duboko žaljenje zbog ubistava i pozvala je na zaustavljanje nasilja.

Erdogan, koji se nedavno suočio sa velikim uličnim protestima na kojima se pozivalo na ostavku njegove vlade, optužio je EU za dvostruke standarde - zbog propitivanja korišćenja policijskog suzavca u Turskoj ali ne i ubistva demonstranata u Kairu.

"Oni koji su ćutali kad je masakrirana egipatska nacionalna volja opet ćute sada, kad se masakriraju ljudi.

(foto: beta/ap)

Što se dogodilo sa EU i evropskim vrijednostima, gdje su sad oni koji idu okolo i dijele lekcije iz demokratije", izjavio je Erdogan u Istanbulu u televizijskom komentaru.

"Gdje je UN? Gdje su oni koji su stvarali gungulu kad je turska policija, na potpuno opravdan i legitiman način, koristila vodene topove i suzavac, sada kad se dešava državni udar i masakr nad demonstrantima u Egiptu", rekao je turski premijer.

Galerija

Bonus video: