Saudijska Arabija od Izraela kupuje oružje za pobunjenike u Siriji

Saudijska Arabija će kupiti "zastarjelo" izraelsko oružje u vrijednosti od 50 miliona dolara
262 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 18:25h

Prema pojedinim informacijama postignut je dogovor između Izraela i Saudijske Arabije o kupovini izraelskog oružja.

Press TV prenosi informaciju s izraelskog radija koja govori da će Saudijska Arabija kupiti "zastarjelo" izraelsko oružje u vrijednosti od 50 miliona USD kako bi isto bilo dostavljeno pobunjenicima koji se bore u Siriji protiv sirijske vlade i vojske. Podsjetimo, uz Katar i Tursku, Saudijska Arabija jedna je od najistaknutijih zemalja koje sponzorišu i podržavaju pobunjenike u Siriji.

Prema izvještaju Saudijci od Izraela kupuju anti-tenkovske rakete, vojna vozila, artiljerijsku opremu i drugu vojnu opremu. Ovo oružje će biti dostavljeno pobunjenicima u Alepu i na prostoru sjeverne Sirije. Prema informacijama koje je prošle sedmice objavio britanski list "The Daily Telegraph", Saudijska Arabija već je dostavila sirijskim pobunjenicima anti-tenkovske projektile ruske proizvodnje - Konkurs. Pojedini pobunjenički izvori u Alepu ističu da su već dobili dio ove pošiljke.

U isto vrijeme SAD se spremaju da naoružaju sirijske pobunjenike. Informacije govore da će se za tu svrhu iskoristiti rute koje su se do sada koristile za dostavu "humanitarne pomoći i nesmrtonosne opreme". Odluku o naoružavanju sirijskih militanata od strane SAD-a podržao je izraelski predsjednik Šimon Peres.

S druge strane, slanje dodatnog oružja u Siriju kritikovao je ruski predsjednik Vladimir Putin istakavši da bi to oružje "moglo jednog dana da završi i na teritoriji Evrope".

Kakvo oružje dobijaju pobunjenici u Siriji?

Sukobi u Siriji već su duboko zagazili u treću godinu, a protivnici režima Bašara el Asada i dalje imaju samo moralnu podršku Zapada, dok je iz arapskih zemalja stigla i određena količina naoružanja. Vojna pomoć za sada nije mnogo uticala na tok građanskog rata u Siriji.

Sudeći prema snimcima borbenih dejstava pobunjenika, kao i snimcima oružja koje su Asadove snage zarobile od pobunjenika - najznačajniji dio oružane pomoći došao je iz Hrvatske.

Bestrzajni top M-60, kao i raketni bacač M-79 "osa" makar su djelimično pomogli sirijskim pobunjenicima u borbi sa tenkovima i oklopnim vozilima regularne sirijske vojske.

Najveća prednost oružja je njegova efikasnost u borbi protiv tenkova i oklopnih vozila, i napada na bunkere, kao i mogućnost da se brzo prenosi s jednog na drugi položaj.

Takođe, kako "ose", tako i bestrzajni topovi, razvijeni su i napravljeni u bivšoj SFRJ, zemlji koja je vojnu doktrinu zasnivala na pretpostavci da će zemlju napasti jak protivnik, sa velikim brojem tenkova i oklopnih vozila koje treba uništiti iz zasjede, oružjem koje je lako prenosivo. To je gotovo identično taktici koju primjenjuju sirijski pobunjenici u borbi protiv snaga Bašara el Asada.

Bacač raketa "osa" je za potrebe Jugoslovenske narodne armije i Teritorijalne odbrane proizvodila fabrika "11. oktomvri" iz Prilepa u Makedoniji, koja i danas proizvodi i prodaje "osu".

U ratovima na prostoru bivše Jugoslavije "osa" se pokazala kao pouzdano oružje, a efikasan domet protiv oklopne rakete koju ispaljuje je 600 metara. "Osa" je pogodna za akcije "udari i bježi" koju često koriste sirijski pobunjenici, a mana oružja je to što ovim bacačem nije bezbjedno dejstvovati iz zatvorene prostorije.

Bestrzajni top M-60 ima veći domet od "ose", od 1.000 do 1.500 metara, ali je zato prezicniji, jer se nalazi na postolju. Mana ovog oružja, zapažena prilikom sukoba u bivšoj Jugoslaviji je veliki oblak prašine i dime koji se diže poslije ispaljivanja granate, što otkriva njegov položaj neprijateljskim snagama.

U posljednjih nekoliko mjeseci pojavili su se i snimci hrvatskog višecjevnog bacača raketa RAK-12, koji ima maksimalni domet od 13 kilometara - što ga prema dostupnim informacijama trenutno čini oružjem sa najvećim dometom u rukama pobunjenika.

Međutim, na nekoliko snimaka gdje pobunjenici tvrde da se nalazi RAK-12, prikazan je kineski Tip-63, izgledom sličan hrvatskom lanseru, ali ima manji domet - osam kilometara.

Od naoružanja koje prije 2011. godine nije bilo u naoružanju sirijske vojske, na borbenim linijama su se pojavili i, kako tvrde pobunjenici hrvatski ručni bacač granata RBG-6. Međutim, s obzirom da taj bacač originalno potiče iz Južne Afrike, a licencno se proizvodi u Hrvatskoj, SAD, Indiji i Vijetnamu - nije moguće sa sigurnošću tvrditi čiji oružje koriste pobunjenici.

Malo zapadnog naoružanja

Naoružanja iz zemalja Zapadne Evrope ili iz SAD u rukama sirijskih pobunjenika ima malo, a na video snimcima i fotografijama ističu se belgijska puška FN FAL, njemački G-3 i po koji primjerak američke M-16.

U oči prva upada američka puška M-16, na koju pobunjenici montiraju optičke nišane. Takođe, prisutna je kraća verzija američke puške, M-4, ali do sada niko nije objavio kako su se one našle u rukama sirijskih pobunjenika.

Od ručnog naoružanja sa Zapada najčešće se pojavljuje belgijska automatska puška FN FAL, jedno od najpozdanijih oružja ikada proizvedenih, koju posjeduje veliki broj armija, kako u svijetu, tako i na Bliskom istoku. Prema zvaničnim podacima Sirija je kupila 12.000 pušaka FN FAL daleke 1957. godine.

Međutim, analiza belgijskih medija je pokazala da se na snimcima ne vide stariji modeli FN FAL-a, već "noviji", proizvedeni poslije 1973. godine, koje Sirija nikada nije kupila. Na nekima je montirana i NATO šina za montažu optičkog nišana.

To upućuje na zaključak da su pobunjenici dobili pomoć u naoružanju iz neke arapske zemlje, s obzirom da iz Evrope i SAD za nije bilo isporuka oružja u Siriju.

Spisak mogućih donatora je širok - Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Katar, Libija ili neka druga arapska zemlja koja FN FAL ima u magacinima.

Puška G-3, njemačke firme „hekler i koh", nalazila se i ranije u naoružanju regularne sirijske vojske - tako da je sada koriste i pobunjenici.

Galerija

Bonus video: