Eskalacija sukoba u Egiptu: ubijeno preko 70, hiljade ranjenih

Muslimanska braća na svojoj Internet-stranici tvrde da je ubijeno 200, a ranjeno oko 4.000 osoba
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 14:14h

Egipatsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u sukobu snaga bezbjednosti i pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija poginula 21, a ranjeno 180 osoba.

S druge strane, islamistički pokret Muslimanska braća na svojoj Internet-stranici tvrdi da je ubijeno 200, a ranjeno oko 4.000 osoba.

Dopisnik Frans presa naveo je da je ispred improvizovane mrtvačnice kod jedne poljske bolnice u Kairu vidio najmanje 37 leševa, a ljekari te bolnice kažu da su svi ubijeni bojevom municijom u sukobima.

Ljekari te bolnice kojom rukovode islamisti navode da je ukupno poginulo 75 osoba.

"Ne pucaju da bi ranili, pucaju da bi ubili", rekao je portparol Muslimanske Braće, Gehad El-Hadad, koji takođe ističe da bi ukupan broj mrtvih mogao biti znatno veći do sada navedenih brojki. Pojedine informacije govore da je oko 4,500 Morsijevih pristalica ranjeno. Navodno su najveći sukobi izbili pred jutro.

Novinari na terenu ističu da se na nekoliko lokacija u Kairu i dalje čuje pucnjava. Za sada nema službenih komentara od strane egipatske vojske i novih egipatskih vlasti po pitanju aktuelnih događanja.

Prema policiji, za rastjerivanje demonstranata koji su jurišali na policijske kordone upotrijebljen je isključivo suzavac, a islamisti su bacali "molotovljeve koktele" i upotrebljavali oružje.

(foto: reuters)

Radi prekida nereda upućeni su i odredi interventne jedinice.

Egipatski general Ali Azal izjavio je radiju BBC da su sukobi izazvani "agresivnim dejstvom aktivista pokreta Muslimanska braća".

"Ekstremisti Muslimanske braće napadali su vojne punktove na kojima se čuva pristup arsenalu sa oružjem, nedaleko od džamije Raba al-Adavija", rekao je egipatski general, dodajući da su tri oficira poginula i da je "armija bila prinuđena da odgovori na napad".

U jučerašnim sukobima pristalica i protivnika Mohameda Morsija u Aleksandriji poginulo je sedam ljudi, a više od 70 je povrijeđeno.

(foto: reuters)

Egipatska vojska drži Morsija na nepoznatoj lokaciji otkad ga je zbacila s vlasti 3. jula.

Državni tužilac odredio mu je juče pritvor od 15 dana zbog navodnih kontakata s palestinskim Hamasom.

Morsi će biti prebačen u zatvor u kojem je Mubarak

Svrgnuti islamistički predsjednik Egipta Mohamed Morsi, optužen za ubistvo i druga kaznena djela, vjerojatno će biti prebačen u isti zatvor u kojem se nalazi i bivši dugogodišnji šef države Hosni Mubarak, objavio je u subotu ministar unutrašnjih poslova.

Ministar Mohamed Ibrahim takođe je dodao da će se "uz Božju pomoć uskoro riješiti" i problem promursijevih protesta na osnovu odluke tužitelja koji ispituje pritužbe građana da demonstracije blokiraju glavne ulice u Kairu.

"Uz Božju pomoć, oni će biti prekinuti bez žrtava", rekao je ministar govoreći o protestima na kojima Morsijeve pristalice već mjesec dana sjede na saobraćajnicama glavnoga grada.

Ibrahim je rekao da će odluku o tome gdje će biti pritvoren Morsi, koji se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, donijeti istražni sudija. Na insistiranje novinara da kaže gdje će Morsi biti prebačen, ministar je rekao "vjerovatno u Torah".

U zatvoru Torah u predgrađu Kaira nalaze se Mubarak, njegovi sinovi i članovi bivšeg egipatskog rukovodstva od kako su uhapšeni u pobuni koja je izbila u januaru 2011.

Galerija

Bonus video: