Rusija zabranjuje uvoz mesa kengura

Do zabrane, Rusija je bila najveći potrošač mesa kengura na svijetu. U Rusiju je iz Australije dopremana kengurovina vrijedna više od 10 miliona dolara godišnje
1 komentar(a)
Kengur, Foto: Wikipedia
Kengur, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 26.07.2013. 16:53h

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor traži ukidanje sertifikata jedinom legalnom dobavljaču mesa kengura u Rusiji.

Kako je navedeno na sajtu Fitosanitarnog nadzora, obavještenje je poslato pošto je u Primorju (na Dalekom istoku) zadržan kontigent mesa kengura od 18,6 tona.

Kontigent je uvezen u Rusiju pod veterinarskim sertifikatom jedinog legalnog dobavljača - kompanije “Makro investments”, ali se pokazalo da je to bilo meso druge kompanije, na čije proizvode u Rusiji postoji zabrana.

Rusija je već uvodila punu zabranu na uvoz mesa kengura iz Australije početkom 2008. a zatim i 2009. godine, s obrazloženjem da su u mesu otkrivene salmonela i koliformna bakterija. Dozvola za “Makro investmenst” je data u novembru 2012. godine, prenosi Lenta.ru.

Do zabrane, Rusija je bila najveći potrošač mesa kengura na svijetu. U Rusiju je iz Australije dopremana kengurovina vrijedna više od 10 miliona dolara godišnje. To meso je uglavnom išlo za proizvodnju kobasica u istočnim regionima zemlje.

U ostatku svijeta meso kengura nije popularno, iako se male količine otpremaju u desetine zemalja. U 2008. godini u proizvodnji mesa kengura bilo je zapošljeno 4.000 ljudi, a tržišni obim se procjenjuje na manje od 300 miliona dolara. U samoj Australiji meso kengura se najviše koristi za pripremu hrane za kućne ljubimce.

Bonus video: