Fukušima ispušta kontaminiranu vodu u Tihi okean

Kompanija Tepko je početkom nedjelje prvi put priznala da nuklearna elektrana Fukušima ispušta kontaminiranu vodu u Tihi okean, iako su na to mnogi stručnjaci i ranije sumnjali
71 pregleda 0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Beta/AP
Fukušima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.07.2013. 15:19h

Kompanija Tepko je priznala da se kontamininarana voda u Fukušimi izlivala u more jer nisu htjeli da izazivaju paniku u javnosti dok u to ne budu sigurni.

Kompanija Tepko (Tokyo Electric Power Co.) je početkom nedjelje prvi put priznala da nuklearna elektrana Fukušima ispušta kontaminiranu vodu u Tihi okean, iako su na to mnogi stručnjaci i ranije sumnjali.

Predsjednik kompanije Tepko Naomi Hiroše rekao je danas na konferenciji za novinare da je kompanija odlagala objavljivanje te informacije, iako su očigledni znaci izlivanja bili primjećeni još u maju, jer su zvaničnici kompanije čekali da se uvjere da problem zaista postoji.

Hiroše se danas izvinio na zakašnjelom obavještenju i rekao da će potpredsjednik Tepka i on sebi zbog toga smanjiti platu za po 10 odsto.

Tri reaktora u Fukušimi oštećena su u razornom zemljotresu i cunamiju koji je Japan pogodio u martu 2011. Kvar je izazvao zračenje koje i dalje kontaminira vodu, vazduh i zemljište u okolini postrojenja.

Stručnjaci tvrde da bi, prema novim procjenama, čišćenje oblasti oko Fukušime moglo da košta 44 milijarde eura.

Bonus video: