Papu na Kopakabani dočekalo oko milion ljudi

Papa Franjo posjetio je plažu Kopakabana u Rio de Ženeiru, gdje ga je dočekalo gotovo milion vjernika, kako bi zajedno proslavili Svjetski dan mladih
60 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2013. 13:29h

Nakon što je na plažu sletio helikopterom, Papa se papamobilom vozio gotovo četiri kilometra duž obale Kopakabane, pozdravljajući vjernike.

Uprkos lošem vremenu i kiši, Papa je održao govor mladima, u kojem je naglasio da su pokazali kako je njihova vjera jača od svega, pa i od lošeg vremena.

Papa je poručio mladim Brazilcima: 'Pobjedite zlo'

Papa Franjo je, tokom posjete faveli u Riju de Ženeiru, u četvrtak pozvao mlade Brazilce da se ne odlučuju za korupciju ocijenivši da uspostavljanje mira u favelama neće biti trajno bez socijalne uključenosti i pravednosti.

"Nikada ne gubite nadu. Stvarnost se može promijeniti, čovjek se može promijeniti, Vi koji ste posebno osjetljivi na nepravdu (...) prvi nastojte da donosite dobro i ne prilagođavajte se zlu nego ga pobjeđujte" - poručio je Papa mladima.

Tokom posjete Varginji, omanjoj faveli na sjeveru Rija koja je do prije par mjeseci još bila pod kontrolom krijumčara droge, Papa je takođe ohrabrio "napore koje ulaže brazilsko društvo kako bi uključilo sve svoje pripadnike".

"Nikakva nastojanja na uspostavljanju mira neće biti trajna i nema sloge ni sreće u društvu koje zanemaruje, gura na ivicu i ostavlja dio sebe na periferiji" - istakao je Papa u govoru koji je održao na fudbalskom igralištu u Varginji, po jakom pljusku.

Papa je govorio pred više hiljada stanovnika te zaboravljene i sumorne favele na sjeveru Rija, vidno ganutih, okupljenih na igralištu bez trave.

Varginja je dio zajednice favela koje su prozvane "pojasom Gaze" zbog čestih i krvavih okršaja policije i krijumčara droge.

Papa je zato pozvao na zaštitu pet "osnovnih stubova" na kojima se temelje nacija i njena nematerijalna dobra - život, porodica, obrazovanje, zdravstvo i sigurnost, u uvjerenju da se nasilje može pobijediti samo promjenom ljudskog srca, prenosi agencija Hina.

Galerija

Bonus video: