Morsi u pritvoru zbog kontakata sa Hamasom

Egipatske vlasti su danas saopštile da se svrgnuti predsjednik Mursi nalazi u pritvoru zbog optužbi za zavjeru sa palestinskim pokretom Hamas s ciljem izvršenja ''neprijateljske aktivnosti''
0 komentar(a)
Egipat, Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Egipat, Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.07.2013. 11:22h

Egipatski državni tužilac odredio je pritvor zbačenom predsjedniku Mohamedu Morsiju zbog navodnih kontakata sa Hamasom, javila je državna novinska agencije MENA.

Morsi je navodno bio u kontaktu s tom palestinskom islamskom organizacijom koja mu je pomogla da pobjegne iz zatvora 2011. godine.

Istražni sudija odredio je Morsiju pritvor od 15 dana zbog istrage tih navoda, a pritvor može biti produžen ako se istraga nastavi. Taj slučaj se odnosi na bjekstvo desetina lidera Muslimanskog bratstva iz zatvora tokom protesta 2011. godine, kada je s vlasti zbačen Morsijev prethodnik Hosni Mubarak.

Egiptski mediji su spekulisali da je Muslimansko bratstvo u organizaciji bjekstva sarađivalo sa Hamasom i libanskim Hezbolahom.

Zvaničnici Bratstva tvrde da su im pomogli lokalni stanovnici, a ne stranci.

Prema izvještaju egipatske agencije, Morsi je predmet istrage zbog navoda da je sarađivao sa Hamasom u "djelovanju protiv države, napadima na policijske stanice, vojne oficire i zatvore, podmetanju požara u jednom zatvoru i omogućavanju zatvorenicima, uključujući i sebe, da pobjegnu, kao i ubistvu s predumišljajem policajaca, vojnika i zatvorenika".

Muslimansko bratstvo odbacuje optužbe

Mursijeva stranka Muslimansko bratstvo odbacila je optužbe protiv svrgnutog egipatskog predsjednika nazivajući ih "smiješnim".

"Te optužbe ne smatramo ozbiljnim. Nastavićemo proteste na ulicama", rekao je portparol Bratstva Gehad el Hadad.

Prema njegovim riječima, narod će shvatiti da režim predstavlja stari Mubarakov poredak uz upotrebu brutalne sile.

Egipatska vojska drži Morsija na nepoznatoj lokaciji od kada ga je zbacila s vlasti 3. jula.

General Abdel Fatah el Sisi pozvao je za danas na masovne demonstracije protiv "terorizma" Muslimanskog bratstva.

Mursijeve pristalice takođe su pozvale na kontraproteste izazivajući zabrinutost da bi mogli da izbiju sukobi između dvije grupe ili između demonstranata i vojske, koja je obećala da će održavati red i spriječiti nasilje.

Inače, sjutra u podne ističe rok koji je vojska dala Muslimanskom bratstvu da se priključi političkom pomirenju i upozorila da je spremna da upotrijebi oružje protiv svakog ko bude sprovodio "zakon rulje i terorizam" na protestima.

"Nećemo inicirati bilo koji potez, ali ćemo sigurno reagovati oštro protiv bilo kakvih poziva na nasilje ili od strane lidera Muslimanske braće i njihovih pristalica. Obavezali smo se da ćemo zaštititi sve mirne demonstrante, bez obzira na njihovu pripadnost", izjavio je vojni zvaničnik.

Bonus video: