Džon Keri se sastao s vođama sirijske opozicije u Njujorku

Obamina administracija planira da pobunjenicima dostavi puške, ručne raketne bacače i anti-tenkovsko oružje. Keri je istakao da je jučerašnji sastanak s liderima SNC-a bio "jako, jako konstruktivan"
0 komentar(a)
Džon Keri i sirijska opozicija, Foto: Rojters
Džon Keri i sirijska opozicija, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.07.2013. 09:15h

Šef sirijske opozicione "Sirijske Nacionalne Koalicije" (SNC), Ahmed Asi al-Jarba, i drugi istaknuti članovi sirijske opozicione koalicije sastali su se juče s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u američkoj misiji pri UN-u u Njujorku. Iz SNC-a ističu da im je potrebno američko oružje "što je prije moguće". "Odluka o vojnoj podršci Vrhovnom vojnom Savjetu je izuzetno bitna, ali mora se dogoditi što prije", rekao je Jarba.

Pro-američkoj opoziciji sa sjedištem u Istanbulu - koja je zapravo osnovana na direktan zahtjev bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton prošle godine u Dohi - jako se žuri da što prije dobije naoružanje što nimalo ne iznenađuje, u tom oružju vide možda i posljednju šansu da preokrenu stanje na terenu u Siriji.

Pojedini predstavnici u američkom Kongresu i dalje su skeptični prema ideji slanja oružja sirijskim pobunjenicima ističući da bi to oružje moglo da dospije u ruke "ekstremista". Međutim, Džon Keri se znatno angažovao po tom pitanju ovih dana pa su "kongresne prepreke" navodno sada "savladane" tako da se može očekivati da će američko oružje početi da pristiže na sirijski front već ovih dana.

Obamina administracija planira da pobunjenicima dostavi puške, ručne raketne bacače i anti-tenkovsko oružje.

Keri je istakao da je jučerašnji sastanak s liderima SNC-a bio "jako, jako konstruktivan". Po pitanju održavanja mirovne konferencije u Ženevi - koja bi se prema nekim informacijama trebala održati u septembru - Keri je rekao da će sirijska opozicija tokom narednih sedmica iznijeti svoje "uslove" pod kojima će prisustvovati na konferenciji.

Plan opozicije i SAD-a ovdje je poprilično jasan - prije održavanja konferencije nastoje da po svaku cijenu ostvare napredak na terenu jer im trenutna pozicija ne omogućava da dođu u Ženevu s velikim "zahtjevima".

Bonus video: