Papa Franjo posjetio favelu u Riju

Uprkos velikom obezbjeđenju i obilnoj kiši, papa je zašao bez kišobrana u masu koja ga je dočekala, grleći se i ljubeći sa žiteljima tog sirotinjskog naselja
0 komentar(a)
Papa u Brazilu, Foto: Beta/AP
Papa u Brazilu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.07.2013. 18:13h

Papa Franjo, koji se nalazi u posjeti Brazilu, posjetio je jednu od favela u Riju poznatu kao "Pojas Gaze", u kojoj su u prošlosti izbijali žestoki neredi.

Uprkos velikom obezbjeđenju i obilnoj kiši, papa je zašao bez kišobrana u masu koja ga je dočekala, grleći se i ljubeći sa žiteljima tog sirotinjskog naselja, prije nego što se uputio u jednu crkvu zajednice Varžinja, gdje je osveštao novi oltar.

Papa je došao u taj sirotinjski kvart da bi donio poruku nade, slijedeći korake pape Jovana Pavla II, koji je posjetio dvije takve favele tokom svog puta u Brazil 1980. i Majke Tereze, koja je posjetila zajednicu Viržinja 1972, podsjetila je agencija AP.

Katolička crkva je u Brazilu u posljednje dvije decenije izgubila veliki broj vjernika, većinom siromašnijih Brazilaca koji su se pridružili Pentekostalnoj evangelističkoj crkvi

Franjo je, poput Majke Tereze, u današnju posjetu unio svoju istoriju, jer je kao nadbiskup Buenos Ajresa, tada kao kardinal Horhe Mario Bergoljo, često obavljao službu u sirotinjskim favelama svog rodnog grada, u uvjerenju da Katolička crkva mora da bude prisutna i u najudaljenoj periferiji, a ne da samo sjedi i čeka da najmarginalizovaniji slojevi stanovništva dođu na nedjeljnu misu.

Današnja posjeta faveli je jedan od glavnih događaja jednonedjeljne posjete pape Franje Brazilu, njegove prve posjete toj zemlji u funkciji pape, prvog poglavara Katoličke crkve iz Latinske Amerike.

Papa će kasnije danas predvoditi pozdravnu ceremoniju povodom Svjetskog dana mladih, gdje se u kišovitom Riju na katoličkom festivalu omladine okupilo više stotina hiljada mladih.

Katolička crkva je u Brazilu u posljednje dvije decenije izgubila veliki broj vjernika, većinom siromašnijih Brazilaca koji su se pridružili Pentekostalnoj evangelističkoj crkvi, koja je veoma zastupljena u Viržinji i većini favela poput nje.

Viržinja je jedna od najmanjih od više od 1.000 favela u Riju. U tu, sada "umirenu" favelu, u kojoj je decenijama vladalo bezakonje, policija je upala u januaru i istjerala naoružanu narko bandu, poznatu kao Crvena komanda, zatim uspostavila stalni policijski nadzor.

Program smirivanja stanja u toj faveli otpočeo je da se sprovodi 2008, u okviru napora za uspostavljanje reda i mira u Rio de Žaneiru pred Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i Olimpijske igre 2016.U Riju sada postoje 33 stalne policijske stanice, koje pokrivaju milion i po stanovnika.

Papa Franjo je danas otpočeo dan primanjem ključeva Rija i blagosiljanjem olimpijske zastave, pridružujući se time dugoj listi papa koji su pokazali zainteresovanost za pozitivnu ulogu sporta u društvu.

Papa je pozdravio i neke od brazilskih olimpijaca tokom kratke posjete Gradskoj palati u Riju.

Uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012. tadašnji papa Benedikt XVI je poslao poruku u kojoj je istakao da se nada da će te igre doprinjeti promociji mira i prijateljstva u svijetu. Papa Jovan XXIII pozdravio je Olimpijske igre u Rimu 1960.

Bonus video: