SAD obustavile dostavu vojne pomoći Egiptu

Američki predsjednik Barak Obama donio je lično odluku o suspenziji dostave F-16 vojnih aviona Egiptu ističući da planirana dostava više nije "primjerena" otkako je s vlasti srušen Morsi
0 komentar(a)
avion F-16, Foto: RT
avion F-16, Foto: RT
Ažurirano: 25.07.2013. 12:08h

Američki predsjednik Barak Obama donio je lično odluku o suspenziji dostave F-16 vojnih aviona Egiptu ističući da planirana dostava više nije "primjerena" otkako je s vlasti srušen Mohamed Morsi.

"S obzirom na aktuelnu situaciju u Egiptu, smatramo da nije primjereno u ovom trenutku nastaviti sa isporukom F-16 aviona", istakao je portparol Pentagona, Džordž Litl i naveo da je bezbjednosni tim jednoglasno podržao odluku američkog predsjednika.

Podsjetimo, plan je bio da SAD dostavi Egiptu četiri F-16 vojna aviona kao dio godišnje vojne pomoći u vrijednosti od 1,3 milijarde USD. SAD svake godine izdvaja veliki novac za egipatsku vojsku, mnogi se slažu da se na taj način zapravo osigurava i "kupuje" mir s Izraelom - koji takođe prima veliku godišnju američku vojnu pomoć.

Hoće li SAD nastaviti da vojno pomaže Egiptu još uvijek nije odlučeno, jer je prošle godine u SAD-u donijet zakon kojime se zabranjuje slanje oružja u zemlje čije su vlasti postavljene pučem. Obamina administracija, za sada, još uvijek prevrat u Egiptu nije nazvala pučem ili vojnim udarom, uprkos činjenici da je vojska odigrala ključnu ulogu u rušenju Morsija.

Ovakvim stavom Vašington nastoji da zadrži relativno dobre odnose s egipatskom vojskom. Prošle godine Egiptu su dostavili 12 F-16 lovaca. Egipat se nalazi među 5 zemalja koje dobijaju najveću američku vojnu pomoć. Uz F-16 u planu je bila i dostava tenkova Abrams.

Portparol Pentagona juče je takođe istakao da će, uprkos nestabilnosti, SAD ipak održati godišnju vojnu vježbu s egipatskom vojskom pod nazivom "Sjeverne Zvijezda".

Bonus video: