Lider Hezbolaha: Zašto EU ne stavi Izrael na crnu listu?

Evropa je podlegla pritisku, nije istinski ubeđena, rekao je sinoć Nasralah u Bejrutu
1 komentar(a)
izraelska vojska, Foto: Freedominfonetwork.org
izraelska vojska, Foto: Freedominfonetwork.org
Ažurirano: 25.07.2013. 11:13h

Lider libanskog Hezbolaha, koji je na listi terorističkih organizacija, pitao je zašto EU ne proglasi izraelsku vojsku terorističkom organizacijom.

Evropa je podlegla pritisku, nije istinski ubeđena, rekao je sinoć Nasralah u Bejrutu, kako prenose izraelski mediji.

U televizijskom obraćanju ženama iz organizacije, Nasralah je prvi put komentrisao odluku EU, istakavši: Odluka nas nije iznenadila, očekivali smo je neko vrijeme. Čak smo iznenađeni što je trajalo tako dugo. Izraelci su jasno saopštili da je ta odluka rezultat diplomatskih napora.

Njima je jasno da je to velika pobjeda i razlog za radost, rekao je generalni sekretar Hezbolaha, upitavši zašto sam Izrael nije na toj dubioznoj listi.

Zašto se ne klasifikuje država Izrael kao teroristička? Zašto se ne svrsta vojno krilo Izraela, IDF, izraelska odbrambena armija kao teroristička organizacija, ako priznajete da Izrael drži pod okupacijom arapske zemlje i decenijama odbija da primeni međunarodne odluke. Čitav svijet je svjedok maskra koje je počinio Izrael, rekao je Nasralah.

On je uperio prst i na Vašington i na Jerusalim rekavši da su Izrael i SAD investirale mnogo da izvrše pritisak na Evropu da prihvati taj stav i dodao da takav potez služi samo interesima Izraela.

Po Nasralahu odluka EU nanosi štetu Libanu isto toliko koliko i Hezbolahu, i takođe šteti interesima i suverenitetu evropskih zemalja

Po Nasralahu odluka EU nanosi štetu Libanu isto toliko koliko i Hezbolahu, i takođe šteti interesima i suverenitetu evropskih zemalja jer su se povinovale pritisku SAD i Izraela. One su garantovale legitimitet u svim budućim ratovima protiv Libana, jer sada Izrael može da tvrdi da vodi rat protiv terora.

On se zahvalio onima koji i dalje podržavaju Hezbolah, odnosno onima koji su osudili odluku, a ima ih, kako je rekao, mnogo u Libanu.

Takođe je komentarisao moguće ekonomske posljedice odluke koje mogu dovesti do ekonomskih sankcija protiv Hezbolaha, naglasivši da Hezbolah nema investicije ni kompanije ni u Libanu, ni van njega tako da to neće imati uticaja. Ppzvao je EU da se prodomisli jer ta beznačajna odluka neće potisnuti Hezbolah.

Bonus video: