Optužnica za bivšeg člana kineskog Politbiroa

Nekadašnji zvaničnik KP Kine Bo Silaj optužen je za korupciju i zloupotrebu položaja. Bo je prošle godine isključen iz partije. Njegova supruga uslovno je osuđena na smrt za ubistvo britanskog biznismena
0 komentar(a)
Bo Silaj, Foto: Sinhua
Bo Silaj, Foto: Sinhua
Ažurirano: 25.07.2013. 08:51h

Bivši član Politbiroa Komunističke partije Kine (KPK) Bo Silaj, čije je isključivanje iz partije šokiralo javnost prošle godine, optužen je za korupciju i zloupotrebu položaja, javila je agencija Sinhua.

"Optužnica je predata sudu u Đinanu, u provinciji Šangdong", navodi agencija Sinhua, pozivajući se na izvore u tužilaštvu.

U optužnici se navodi da je Bo kao zvaničnik partije zloupotrebio položaj kako bi ostvario profit, primio značajne sume novca i nekretnine i pronevjerio državni novac.

Centralni komitet KPK je u novembru prošle godine isključio Bo Silaja iz partije.

Ukinut mu je poslanički imunitet i izbačen je iz skupštinskih redova. Tada je najavljeno da će bivši gradonačelnik Čongćinga i kandidat za visoku funkciju prije nego što je bio upleten u skandal, odgovarati za optužbe o korupciji, zloupotrebi vlasti, uzimanje mita, ali i nedolične odnose sa više žena.

Njegova supruga, Gu Kailai, uslovno je osuđena na smrt, što je jednako doživotnoj robiji, u avgustu 2011. za ubistvo britanskog biznismena Nila Hejvuda.

Bonus video: