Morales prihvatio izvinjenje zemalja EU

"Želim da kažem, mada nismo u potpunosti zadovoljeni, da prihvatamo izvinjenja te četiri zemlje kao prvi korak, jer želimo da sa njima nastavimo odnose"
0 komentar(a)
Evo Morales, Foto: Beta/AP
Evo Morales, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.07.2013. 17:15h

Predsjednik Bolivije prihvatio je izvinjenja Francuske, Španije, Italije i Portugalije zbog zabrane da njegov avion preleti njihovim vazdušnim prostorom.

Avionu u kome je bio Evo Morales, tada je zbog sumnje da se u avionu nalazi odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden, preusmjeren.

"Želim da kažem, mada nismo u potpunosti zadovoljeni, da prihvatamo izvinjenja te četiri zemlje kao prvi korak, jer želimo da sa njima nastavimo odnose", navedeno je u saopštenju Moralesa.

Ljevičarski bolivijski predsjednik je rekao da će sada vratiti ambasadore koje je povukao na konsultacije poslije tog diplomatskog nesporazuma, ali je dodao da Bolivija zadržava pravo da preduzme mjere pred međunarodnim organizacijama koje smatra neophodnim kako bi osigurala da takvi incidenti ne budu ponovljeni.

Brazil, Venecuela, Argentina i Urugvaj, zemlje članice trgovinskog bloka Merkosur, pridružile su se Boliviji i takođe povukle na konsultacije svoje ambasadore iz te četiri evropske zemlje.

Vlasti tih članica Evropske unije su ranije ovog mjeseca preusmjerile Moralesov predsjednički avion, koji je letio iz Moskve, na Austriju gdje je pretresen zbog sumnji da se u njemu nalazi odbjegli bivši saradnik američke Centralne obavejštajne agencije Edvard Snouden.

Bolivijska vlada je zbog toga uputila žalbu UN i Komisiji UN za ljudska prava, tvrdeći da su te četiri članice EU time narušile međunarodne sporazume o vazdušnom saobraćaju i ugrozile život predsjednika Moralesa.

Taj incident je izazvao negodovanje širom južnoameričkog regiona, pri čemu su i ljevičarske i desničarske vlade u Latinskoj Americi izrazile protivljenje takvom postupku evropskih zemalja.

Bolivija se pridružila Venecueli i Nikaragvi, ponudivši azil Snoudenu koji je objavio podatke o američkim špijunskim programima i koji se sada nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Bonus video: