Tramp: Ako Putin kaže da se nisu miješali u izbore, ja mu vjerujem

Tramp je rekao da SAD i Rusija moraju da nađu način da sarađuju u potrazi za zajedničkim interesima, i da je produktivni dijalog između njih dobar za obje zemlje i "dobar za svijet"
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2018. 16:54h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u Helsinkiju da Rusija i SAD treba da ujedine snage u borbi sa zajedničkim prijetnjama, prenio je TASS.

"Danas se i SAD i Rusija suočavaju sa potpuno različitim izazovima. Tu je opasna neravnoteža mehanizama međunarodne bezbjednosti i stabilnosti, regionalne krize, sve šira pretnja terorizma i prekograničnog kriminala, sve veći problemi u svjetskoj privredi, ekološke i druge opasnosti. U vezi sa svim tim je moguće udruživanje snaga. Nadam se da će i američki partneri to shvatiti", rekao je Putin na konferenciji s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

On je pozitivno ocijenio uticaj SAD na rješavanje krize u Koreji.

"Dobro je što je počelo postepeno rešavanje problema Korejskog poluostrva. U velikoj mjeri je to postalo moguće zahvaljujući tome što se predsjednik Tramp lično uključio u rješavanje krize, gradeći dijalog u duhu saradnje, a ne konfrontacije", rekao je ruski lider.

Putin je, takođe, izrazio zabrinutost zbog istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Iskreno smo govorili o našoj zabrinutosti zbog izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma. Američka strana zna našu poziciju, ona se nije promijenila", rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući tom sporazumu Iran je otvorio svoja nuklearna postrojenja Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

"To obezbjeđuje isključivo civilni karakter iranskog nuklearnog programa i ojačava režim neširenja nuklearnog oružja", naveo je predsjednik Rusije.

On je rekao da je Trampu predao dokument s predlozima za neširenje nuklearnog oružja.

"Kao velike nuklearne države mi nosimo posebnu odgovornost za međunarodnu bezbjednost. Smatram važnim, i o tome smo razgovarali, odmrzavanje dijaloga o strateškoj stabilnosti i neširenja oružja za masovno uništenje", izjavio je Putin.

Tramp je rekao da odnosi dvije zemlje nikad nisu bili gori, ali da se to promijenilo danas.

Dodao je da su razgovori bili "direktni, otvoreni, duboko produktivni".

"Neslaganja između naše dvije zemlje dobro su poznata, i predsjednik Putin i ja smo o tome danas naširoko razgovarali", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare u Helsinkiju gdje su se dvojica predsjednika sastala.

Rekao je da SAD i Rusija moraju da nađu način da sarađuju u potrazi za zajedničkim interesima, i da je produktivni dijalog između njih dobar za obje zemlje i "dobar za svijet".

Tramp je opravdao svoju odluku da razgovara s Putinom podsjećanjem da su čak i za vrijeme Hladnog rata SAD i Rusija bili u stanju da održavaju jak dijalog.

"Ali naši odnosi nikad nisu bili gori nego sada. Međutim to se promijenilo od prije oko četiri sata", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da je direktno sa Putinom razgovarao o navodima o miješanju Rusije u američke izbore 2016. godine, da su na tom pitanju proveli jako puno vremena i da ruski predsjednik ima "jako mišljenje o tome".

Putin je prethodno rekao na konferenciji za novinare da se Moskva nikad nije miješala i da se nikad neće miješati u američki izborni proces.

Tramp je rekao da misli da je istraga o ruskom miješanju u američke izbore koja se vodi u SAD "katastrofa za našu zemlju". Tramp je ponovio da sa strane njegovog izbornog štaba nije bilo nikakvog dosluha.

On je rekao da je vodio "čistu kampanju" i pobijedio svoju demokratsku predsjedničku rivalku Hilari Klinton "s lakoćom". Predsjednik SAD je rekao da je "šteta" što postoji taman oblak nad njegovom administracijom i da je on vodio brilijantnu kampanju i da je zato predsjednik.

Putin je odbacio trvrdnje da se njegova vlada miješala u američke izbore i rekao da "nema dokaza kada se dođe do pravih činjenica."

Upitan zašto više vjeruje Putinu nego sopstvenim obavještajnim agencijama kada je riječ o hakovanju demokratskog izbornog štaba, Tramp je rekao ima ogromno povjerenje u svoje obavještajne agencije koje su zaključile da se Rusija miješala u izbore, ali da je Putin bio "izuzetno jak i moćan danas" u svojoj tvrdnji da Rusija nije s tim imala nikakve veze.

"Predsjednik Putin kaže da to nije Rusija. Ne vidim nikakav razlog zašto bi bila", rekao je Tramp.

On je dodao da mu je Putin napravio nevjerovatnu ponudu da dozvoli američkim istražiteljima da rade zajedno s ruskim oko navoda o ruskim sajber napadima.

On je rekao da je siguran da će se on i Putin ponovo sastati u budućnosti.

Po njegovim rečima ništa ne bi bilo lakše nego da odbije da se angažuje u tim razgovorima, ali to bi bilo samo da bi se smirili kritičari, mediji i opozicija, rekao je on i dodao da bi radije preuzeo taj rizik.

"Kao predsjednik uvijek ću dati prednost onome što je najbolje za Ameriku i što je najbolje za američki narod", rekao je Tramp.

Putin je rekao da se Rusija nije miješala u američke izbore i da je spremna da sarađuje u okviru zajedničke grupe o sajberbezbjednosti, prenio je TASS.

"Predsjednik (SAD Donald) Tramp je ponovo pokrenuo temu takozvanog ruskog miješanja u izborni proces u SAD. Moram da ponovim, što nisam jednom rekao, pa i na sastancima s predsjednikom, Rusija se nikada nije miješala i neće se miješati u američka unutrašnja pitanja, pa samim tim i u izbore", rekao je Putin na konferenciji sa Trampom.

Ruski lider je rekao da optužbe na račun Rusije nisu dobile potvrdu na sudu.

"Slušali smo optužbe na račun firme Konkord. Koliko ja znam, ta firma je angažovala američke advokate i sve optužbe su rasturene na američkom sudu", naveo je Putin.

Prema njegovim riječima, konačni zaključak o navodnom miješanju u izbore može da donese jedino sud.

"SAD su demokratska država? Ako je to tako, onda konačni zaključak o toj stvari može da da jedino sud, a ne obavještajne službe", izjavio je ruski predsjednik.

U SAD su podignute optužnice protiv 12 navodnih ruskih obavještajaca koji su rukovodili operacijom hakovanja servera Demokratske partije.

Putin je rekao da američki specijalni tužilac Robert Muler, koji vodi istragu o navodnom ruskom miješanju, može da zatraži da ispita optužene Ruse na osnovu sporazuma iz 1999. o uzajamnoj pomoći u kriminalnim procesima.

"Što se tiče tih 12 saradnika naših obaveštajnih službi, ja o tome ne znam ništa, treba da mi se pojasni o čemu je riječ. Ali predsjednik mi je postavio to pitanje. Postoji sporazum Rusije i SAD iz 1999 o uzajamnoj pomoći u kriminalnim slučajevima. Američka komisija može u okviru tog sporazuma poslati zvanični zahtjev za ispitivanje tih ljudi koje smatra krivim za te prestupe", naveo je Putin.

Putin je kazao rda se stavovi Moskve i Vašingtona po pitanju Krima razlikuju, ali da je za Rusiju to "zatvoreno pitanje".

"Pozicija predsjednika (SAD Donalda) Trampa oko Krima je poznata i on se nje drži. On govori o nezakonitosti prisajedinjenja Krima Rusiji", rekao je Putin na konferenciji sa Trampom.

Prema njegovim riječima, Rusija na to pitanje gleda drugačije.

"Podsjećamo, sproveli smo referendum strogo u skladu s medđnarodnim pravom, s Poveljom UN. Za nas, za Rusiju, to pitanje je zatvoreno. Potpuno", izjavio je ruski lider.

Putin je rekao da Rusija i SAD treba da preuzmu vođstvo i sarađuju na rješavanju rata u Siriji i humanitarne situacije u toj zemlji.

"Rusija i SAD, dez dileme, mogu da preuzmu liderstvo u tom pitanju i obezbijede prevazilaženje humanitarne krize i pomoć povratku izbjeglica kućama", rekao je Putin.

Putin je naveo da je Rusija zainteresovana za očuvanje mira na Golanskoj visoravni i bezbjednost Izraela.

Prema njegovim riječima, poslije uništenja terorističkih grupa na jugu Sirije stanje na Golanu "treba da se vrati u potpunu saglasnost sa sporazumom iz 1974. o razdvajanju izraelske i sirijske vojske", što bi vratilo mir u region i obezbijedilo sigurnost Izraela.

"Gospodin predsjednik Tramp je tome danas posvetio posebnu pažnju. Želim da potvrdim da je Rusija zainteresovana za takav razvoj događaja i držaće se takvog stava", izjavio je Putin.

Galerija

Bonus video: