SAD na pragu uvođenja novih sankcija Iranu?

Neki kongresmeni strahuju da se Iran previše približio mogućnosti pravljenja nuklearnog oružja da bi se dozvolilo bilo kakvo odlaganje
0 komentar(a)
SAD, Bijela kuća, Foto: Leveltendesign.com
SAD, Bijela kuća, Foto: Leveltendesign.com
Ažurirano: 23.07.2013. 09:01h

Kongres SAD razmatra uvođenje novih sankcija Iranu koje bi obuhvatile široke mjere u sektorima od rudarstva i građevinarstva do već pogođene naftne industrije.

Američki zvaničnici izjavili su agenciji Asošiejted pres da je administracija predsjednika Baraka Obame zabrinuta da bi takve mjere, međutim, mogle da poremete pregovore o iranskom nuklearnom programu. Zvaničnici nisu željeli da budu imenovani jer nisu ovlašćeni da javno govore o sankcijama.

Odlaganje usvajanja zakona o sankcijama daje Obaminoj administraciji više vremena da procijeni da li je novoizabrani predsjednik Irana Hasan Ruhani ozbiljan kada su u pitanju nuklearni pregovori i davanje nekih ustupaka.

Ukoliko je Ruhani, koji stupa na dužnost početkom avgusta, spreman na kompromis, uvođenje novog seta sankcija prije početka pregovora bi dovelo u pitanje njihov nastavak.

Neki kongresmeni, s druge strane, strahuju da se Iran previše približio mogućnosti pravljenja nuklearnog oružja da bi se dozvolilo bilo kakvo odlaganje.

SAD i druge zapadne zemlje vjeruju da je iranski nuklearni program namijenjen pravljenju oružja, dok Teheran insistira da se koristi isključivo za proizvodnju energije i istraživanja.

Nove sankcije bi pogodile rudarski i građevinski sektor, za koje se vjeruje da su povezani s iranskom Revolucionarnom gardom, kao i naftnu industriju, koja se smatra najvećim izvorom prihoda za nuklearni program.

Sankcije uvedene prošle godine već su prepolovile izvoz nafte, ali Iran i dalje dobija milijarde dolara svakog mjeseca od izvoza nafte u Tursku, Kinu i nekoliko drugih azijskih zemalja.

Predstavnički dom američkog Kongresa bi zakon o sankcijama mogao da usvoji prije raspuštanja u avgustu, dok se glasanje u Senatu ne očekuje prije septembra, izjavio je senator Bob Menendez, predsjednik senatskog Odbora za spoljne poslove.

Ruhani, bivši nuklearni pregovarač i relativno umjeren sveštenik, nagovejstio je popustljiviji pristup u pregovorima od svog prethodnika Mahmuda Ahmadinežada, ali konačnu riječ o nuklearnim pitanjima ima iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei.

Iranski ministar spoljnih poslova Ali Ahbar Salehi izjavio je prošle sedmice da će Teheran biti spreman da nastavi pregovore kada Ruhani sastavi pregovarački tim.

Bonus video: