U Sjevernoj Koreji počele "olimpijske igre"

Festival Arirang održava se i ove godine na stadionu 1. maj, jednoj od najvećih sportskih arena koja može da primi 150.000 gledalaca
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2013. 09:20h

Sjeverna Koreja počela je sinoć svoje tradicionalne masovne "olimpijske igre" spektaklom u kojem su učestvovale hiljade izvođača, slaveći komunističku Koreju i dinastiju Kim koja je na vlasti više od šest decenija.

Festival Arirang održava se i ove godine na stadionu 1. maj, jednoj od najvećih sportskih arena koja može da primi 150.000 gledalaca.

Na sletu, koji se održava svake godine od 1946, igrači i gimnastičari prikazuju patriotske motive a ove godine festivalom dominiraju ratne teme.

Sjevernokorejska agencija KCNA prenosila je djelove ceremonije u slavu osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga, koji je umro 1994, i njegovog sina Kim Džing-Ila, koji je umro u decembru 2011.

U izvještaju se ne navodi da li je sadašnji sjevernokorejski lider Kim Dzzong-Un prisustvovao manifestaciji.

Festival će trajati do 9. septembra i za to vrijeme će biti priređeno pet manifestacija nedjeljno.

Posljednjih godina festival se završavao dijelom posvećenom Kini, koji je svjedočio o prijateljstvu Pjongjanga prema svom moćnom susjedu i savezniku.

Međutim, odnosi dvije zemlje zategnuti su posljednjih mjeseci, a prema riječima Sajmona Kokerela, direktora turističke organizacije Korjo turs specijalozvane za aranžmane u Sjevernoj Koreji, taj dio festivala "malo je izmijenjen".

U tom dijelu manifestacije, koji je do sada bio posjećen Kini, više će se pominjati i druge zemlje, među kojima i Rusija, rekao je Kokerel.

Festival će 27. jula obilježiiti i 60 godina od potpisivanja sporazuma o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji rat u kojem je poginulo između dva i četiri miliona ljudi. Istog dana u Pjongjangu biće održana vojna parada. Mirovni sporazum do sada nije postignut.

Bonus video: