U novim sukobima u Egiptu četvoro poginulih

Muslimanske braća su optužila egipatsku vojsku za organizovanje državnog udara koji je doveo do dubokih političkih podjela u najmnogoljudnijoj i najuticajnijoj naciji u arapskom svijetu
0 komentar(a)
Egipat, protesti, Morsijeve pristalice, Foto: Beta/AP
Egipat, protesti, Morsijeve pristalice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2013. 07:28h

U protestima više stotina pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija u blizini Kairskog univerziteta noćas je ubijeno pet ljudi, saopštila su jutros Muslimanska braća na Fejsbuk stranici svojih političkih saboraca Partije slobode i pravde (FJP).

"Lideri vojnog puča nastavljaju da terorišu mirne demonstrante u Egiptu", navodi se u saopštenju na engleskom jeziku, prenijela je agencija Rojters.

Muslimanske braća su optužila egipatsku vojsku za organizovanje državnog udara koji je doveo do dubokih političkih podjela u najmnogoljudnijoj i najuticajnijoj naciji u arapskom svijetu.

Na Fejsbuku se navodi da su ministri odbrane i unutrašnjih poslova Egipta "vođe puča (3. jula) koji će biti odgovorni za bilo kakve buduće pokušaje uklanjanje protesta (pristaslica) Muslimanske braće u oblastima (Kaira)".

U protestima tokom noći poginuo je jedan muškarac i 15 je povrijeđeno tokom protesta više stotina pristalica Morsija u blizini Kairskog univerziteta gdje je došlo do sukoba i policija je morala da interveniše, javio je državni Al Ahram na sajtu.

Egipatski državni dnevnik piše da je policija ispalila suzavac kako bi smirila sukobe demonstanata i lokalnog stanovništva i nekoliko automobila je uništeno ili je bilo zapaljeno u kairskom predgrađu Giza.

Tokom sukoba čuli su se pucnji i kamenje je letjelo na sve strane, navodi Rojters.

AFP dodaje da su dan ranije (u ponedjeljak) poginula četiri demonstranta i da je 28 povrijeđeno u nasilju u Kairu i obližnjem Kaljubu, a da je, oko 100 ubijeno od 3. jula kada je, u vojnom puču, zbačen Morsi.

Bonus video: