Papa stiže u posjetu Brazilu

Tokom svoje prve inostrane posjete, papa će boraviti u Brazilu do 28. jula tokom obilježavanja Svjetskog dana mladih, velikog rimokatoličkog praznika među mladim vjernicima
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2013. 10:30h

Papa Franja otputovao je danas u višednevnu posjetu Brazilu zbog koje će u tu zemlju doputovati skoro 1.5 miliona hodočasnika iz cijelog svijeta, ali ne samo oni već i ateisti i grupa "Anonimusi" koji najavljuju demonstracije zbog ogromnog novca koji će biti potrošen na papinu posjetu.

Tokom svoje prve inostrane posjete, papa će boraviti u Brazilu do 28. jula tokom obilježavanja Svjetskog dana mladih, velikog rimokatoličkog praznika među mladim vjernicima.

"Stižem u Brazil za nekoliko sati i srce mi je već puno radosti jer ću uskoro sa vama tamo proslaviti 28. Svjetski dan mladih", napisao je jutros papa Franja na svom nalogu na Tviteru.

Najavljeno je da će se papa danas sastati sa predsjednicom Brazila Dilmom Rusef, dok će u srijedu posjetiti Hram glavne zaštitnice Brazila - Bogorodice Apareside, smještenom na pola puta između Sao Paola i Rija.

Papa će u četvrtak obići favele, najsiromašnije četvrti Rija.

Ateisti i pripadnici hakerske grupe "Anonimusi" najavili su da će organizovati demonstracije ispred guvernerske palate u Riju tokom trajanja sastanka Rusevofe i pape.

Oni zamjeraju brazilskim vlastima zbog odluke da izdvoje iz državne kase čak 53 miliona dolara za papinu posjetu.

"Naši lideri moraju da budu više u kontaktu sa papom i da ulažu više u zemlju. Papa je skroman, ponizan. Mislim da će on pomisliti da je sve ovo previše", kaže u izjavi za AFP 60. godišnji Adilson de Sena koji iznajmljuje ležaljke na čuvenoj Kopakabani, gdje je postavljena velelepna bina sa koje će papa pozdraviti mlade vjernike u četvrtak.

Brazil se uz velike mjere bezbjednosti sprema da dočeka papu Franju, a bezbjednosne mjere trebalo bi da spriječe eventualno ponavljanje socijalnih nemira kakvo je viđeno prošlog mjeseca.

Ministarstvo odbrane Brazila, koje će koordinisati bezbjednost tokom papine posjete, povećalo je sa 8.500 na 10.266 broj osoblja koje će biti angažovano - vojnika, pripadnika vazduhoplovnih snaga i mornarice.

Pored dodatnih vojnih snaga, biće sprovedena i najveća policijska operacija u istoriji Rio de Žaneira.

Pored 12.000 policajaca u gradu, u pomoć im dolazi još 7.000, kao i dodatnih 1.700 pripadnika elitnih Nacionalnih snaga i jedinica federalne policije.

Galerija

Bonus video: