Pentagon: Islamisti će prevladati ako sirijski rat potraje

Radikalni islamisti će nadjačati raznolike frakcije koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i ukoliko ne budu zaustavljeni i građanski rat u zemlji mogao bi da potraje godinama
5 komentar(a)
Sirija, Kusair, Foto: Rojters
Sirija, Kusair, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.07.2013. 08:40h

Dejvid Šed, zamjenik direktora američke Vojnoobavještajne agencije (DIA), nije direktno preporučio bilo kakav oblik američke ili strane intervencije, istakavši da je to odluka koju će donijeti političari.

Međutim, njegova procjena opasnosti koju predstavljaju Islamistički al-Nusra front i ogranak Al-Kaide iz Iraka, kao i izgledi za dulji sukob, mogli bi ići u prilog zagovornicima većeg uplitanja Sjedinjenih Država i saveznika u sirijski sukob.

Govoreći na forumu o bezbjednosti u Aspenu u subotu, Šed je rekao da sirijsku opoziciju čini barem 1200 raznoraznih grupa. Mnoge od njih bave se usko lokalnim problemima, kao što je npr. manjak pitke vode u njihovim selima.

"Zaista se bojim da će, ako ne budu suzbijeni, najradikalniji elementi preuzeti veće segmente" opozicionih grupa, rekao je, indirektno se zauzimajući za neku vrstu spoljnje intervencije.

Šed je u daljem izlaganju upozorio da bi sirijski sukob mogao da potraje "od više mjeseci do više godina" i da bi duža neriješena situacija mogla da omogući radikalnim borcima da preuzmu kontrolu nad nekim djelovima zemlje.

"Oni neće otići kućama kada bude gotovo", rekao je, navodeći kao mogući scenario povlačenje Asada u jednu enklavu, dok će se za druge djelove zemlje voditi borbe. "Oni će se boriti za taj prostor i tamo misle da ostanu dugo."

Šed je dodao da DIA nikada nije vjerovala da će Asadov režim brzo pasti, kao što su prognozirali neki američki zvaničnici prije godinu dana. "Od početka je mišljenje DIA-e bilo je da se to ne može očekivati prije početka ove godine. A to se očito nije dogodilo", rekao je.

Bonus video: