Fascinacija Brus Lijevom zaostavštinom još živi

Povodom 40. godišnjice smrti međunarodne ikone, u Hong Kongu otvorena izložba
493 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 09:06h

Svijet ga zna kao Brus Lija, kinesko-američkog majstora borilačkih vještina, koji se neočekivano pojavio u globalnoj kinematografskoj svijesti početkom 1970-ih godina.

U Hong Kongu je počelo obilježavanje 40. godišnjice Lijeve smrti, otvaranjem petogodišnje izložbe „Brus Li: Kung Fu, Umjetnost, Život“ u Muzeju baštine, koja slavi dostignuća najveće zvijezde tog grada. Izložba sadrži više od 600 predmeta koje su ustupili kolekcionari i ljubitelji Brus Lija iz cijelog svijeta.

Kao odrastao je glumio samo u pet filmova, od kojih su samo tri prikazana prije nego što je umro. Međutim, fascinacija njegovim životom, filozofijom i nasljeđem i dalje živi, preskačući barijere uzrasta i nacionalnosti.

Njegov najpopularniji film „U zmajevom gnijezdu“, prikazan je samo šest dana prije njegove smrti 1973, u 32. godini na vrhuncu karijere.

Ćerka legende kung fua je na otvaranju izložbe govorila o snažnom prisustvu i energiji svog oca.

"Mislim da o Brus Liju i danas govorimo, i to ne na nostalgičan već na relevantan način, zbog dubine njegovog iskustva i njegove filozofije i autentičnosti njegovog života", rekla je Šenon Li, koja je sada predsjedavajuća Fondacije Brus Li.

Šenon Li sa kćerkom

Imala je samo četiri godine kada joj je otac umro nakon alergijske reakcije na lijek protiv bolova. Kaže da su joj sjećanja na njega konfuzna.

Rođen je u San Francisku 1940, u godini zmaja. Njegova porodica se vratila u Hong Kong kada je imao samo nekoliko mjeseci.

Postao je dijete glumac koji se isticao u fizičkim vještinama, uključujući ving čun stil kung fua i latinski ples.

Međutim, nije bio akademski talentovan pa se vratio u SAD kada je napunio 18 godina.

Tokom studija, podučavao je kineske borilačke vještine. Oženio je jednu od svojih učenica, Lindu.

Nakon ograničenog uspjeha i velikog razočaranja kao Azijca koji se bori za uloge u Holivudu, Li je odlučio da se vrati u Hong Kong.

Njegov prvi film, „Veliki gazda“, postao je hit širom Azije. Tada je rođena Li-manija.

Džef Jang, kinesko-američki pisac koji je naširoko pisao o kinematografiji Hong Konga, vjeruje da je Li pokazao potencijal azijskih muškaraca.

"Pokazao je da Azijci mogu biti jaki, harizmatični i seksi“, kazao je.

Luis Luk, koji odavno praktikuje kombinovani stil borilačkih vještina koji je razvio Brus Li, kaže da je glumac kineskom narodu donio međunarodno uvažavanje, svojom hrabrošću, talentom i fizičkom snagom.

Mentalna blokada

Iako je postao međunarodna ikona, Brus Li još nije u potpunosti lokalni heroj u Hong Kongu. Obožavatelji pozivaju vladu bivše britanske kolonije da učini više u njegovu čast i da otvori trajni muzej u znak sjećanja na njega.

Vjeruje se da vlada zazire od toga da u potpunosti prihvati Lijevu zaostavštinu jer njegov duh mladalačke pobune i volja da se bori protiv velikih ugnjetača plaši gradske lidere, koji nastoje da udovolje političkim gospodarima u Pekingu.

"Brus Li prevazilazi granice nacionalnosti, pola, etničke i vjerske pripadnosti i kulturne razlike", rekao je Hju Kvan Jau, Malezijac i član komisije hongkonškog Kluba Brus Li.

"Ne znam zašto vlada u potpunosti ne prizna njegov doprinos Hong Kongu i svijetu. Možda imaju neku mentalnu blokadu zato što je bio borac a ne samo učitelj".

Galerija

Bonus video: