Fenom na vodicu

Brazilski ateisti dočekaće papu kolektivnim "raskrštenjem"

To će biti akcija kolektivnog raskrštenja u kojoj ćemo koristiti fenove za kosu kako bi svjetovni vjetrovi osušili svetu vodicu, najavili su brazilski ateisti
5 komentar(a)
papa, papa Franjo, Foto: Rojters
papa, papa Franjo, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.07.2013. 12:27h

Brazilsko udruženje ateista i agnostika (ATEA) u ponedjeljak, kad će na svoje prvo inostrano putovanje u Brazil stići papa Franjo, organizovaće u Riju de Žaneiru i drugim većim brazilskim gradovima kolektivno "raskrštenje".

"To će biti akcija kolektivnog raskrštenja u kojoj ćemo koristiti fenove za kosu kako bi svjetovni vjetrovi osušili svetu vodicu", stoji na Facebook stranici ATEA.

ATEA to čini kao još jedan znak protesta protiv toga što je 47 miliona eura utrošeno za papinu posjetu organizaciju Svjetskih dana katoličke omladine na kojima se od 23. do 28. jula u Riju očekuje 1,5 miliona hodočasnika.

Brazil je sa svoja 123 miliona katolika (65 odsto stanovništva) zemlja s najviše pripadnika te vjere na svijetu. Po podacima ATEA, oko 2 odsto Brazilaca su ateisti, ali taj podatak pobija posljednji popis stanovništva iz 2010, u kojem se ateistima izjasnilo tek 0,39 odsto Brazilaca.

ATEA je svoju manifestaciju najavila ispred zgrade vlade u Riju u ponedjeljak u 17 sati po lokalnom vremenu, kada će se papa Franjo sastati s brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff.

Preporučujemo za Vas