Američki sud odlučio: Vlada SAD može nastaviti prisluškivanje

Nacionalna obavještajna zajednica je saopštila da je odlučila da objavi tu vijest, radi veće transparentnosti u svom radu, nakon otkrića Edvarda Snoudena
4 komentar(a)
Špijuniranje, Foto: Reuters
Špijuniranje, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2013. 08:31h

Američka vlada objavila je u petak da joj je sud koji nadgleda njene obavještajne aktivnosti odobrio zahtjev za nastavkom programa nadzora telefonskih komunikacija, jednog od dva programa prikupljanja podataka koji je nedavno razotkrio bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvard Snouden.

Kancelarija direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu (ODNI) objavio je da je njegovo ovlašćenje za sprovođenje tog programa istekla u petak i da je vlada zatražila, i dobila dozvolu za njegov nastavak od suda koji nadgleda vladine obavještajne aktivnosti na osnovu Zakona o obavještajnom nadzoru u inostranstvu (FISA).

ODNI je saopštio da je odlučio da objavi tu odluku radi veće transparentnosti u svom radu nakon što je Snouden razotkrio programe za praćenje telefonskih komunikacija i elektronske pošte u svijetu.

Visoki američki službenik rekao je ranije u petak da obavještajci rade na tome da javnosti omoguće uvid u informacije o tom programu. Savjetnik ODNI-ja Robert Lit rekao je da je optimističan da obavještajna zajednica može u tome ostvariti "veliki napredak".

Bonus video: