Postignut dogovor

Nakon pet godina: Izrael i Palestina pokreću mirovne pregovore

Palestinska strana je do sada kao preduslov za obnavljanje pregovora tražila obustavljanje gradnje kuća za izraelske doseljenike u istočnom dijelu Jerusalima i na Zapadnoj obali.
3 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.07.2013. 20:08h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je večeras u Ramali, nakon razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, da je postignut dogovor izraelskih vlasti i Palestinaca o obnavljanju mirovnih pregovora, prvih nakon pet godina.

Keri je novinarima rekao da je sa dvije strane "postignut dogovor o uspostavljanju osnova za direktne pregovore o konačnom rješenju", dodajući da sve i dalje zavisi od formalizacije dogovorenog, prenosi AP. Državni sekretar SAD je naglasio da će se, ukoliko sve prodje kako se očekuje, izraelski i palestinski pregovarači prvi put sastati za nekoliko sedmica.

Keri je ranije danas u jordanskoj prijestonici Amanu razgovarao i s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom, a razgovarao je i telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Palestinska strana je do sada kao preduslov za obnavljanje pregovora tražila obustavljanje gradnje kuća za izraelske doseljenike u istočnom dijelu Jerusalima i na Zapadnoj obali, za koje Palestinci smatraju da su okupirane teritorije.

Takodje je traženo da početna osnova u pregovorima budu granice od prije rata iz 1967. godine. Keri na konferenciji za novinare nije iznio detalje postignutog dogovora, ali je najavio da će se predstavnici dve strane sastati sledeće sedmice u Vašingtonu, prenosi BBC.

Preporučujemo za Vas