Erdogan odbio da razgovara s El Baradejem

Turski premijer je odbio da razgovara sa novim zamjenikom predsednika Egipta jer ga ne smatra legitimnim predstavnikom ove države
3 komentar(a)
Tajip Erdogan, Foto: Anadolia
Tajip Erdogan, Foto: Anadolia
Ažurirano: 18.07.2013. 13:56h

Turski premijer Erdogan rekao je kasno sinoć da je odbio da razgovara s novim zamjenikom egipatskog predsjednika, Mohamedom El Baradejem jer on nije legitimni predstavnik Egipta.

"Kako bih s tobom mogao da razgovaram? Nisi izabran, imenovali su te vođe puča kojim je svrgnut islamistički predsjednik Mohamed Mursi 3. jula", rekao je Erdogan u Ankari.

Premijer je u tom govoru, čije je djelove na svojoj internet stranici prenio CNN-Turk, rekao da je primio El Baradeijevo pismo u kojem mu ovaj predlaže telefonski razgovor.

Egipat je u utorak uputio snažni diplomatski protest zbog izjave turskog premijera u kojoj je svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija nazvao žrtvom puča.

Erdogan je izjavio da je bivši egipatski predsjednik Mursi bio jedini legitimni predsjednik jer ga je izabrao egipatski narod, prenio je u nedjelju turski list "Today's Zaman".

Egipatska vojska postavila je privremenog predsjednika Adlija Mansura, koji je za sastavljanje vlade zadužio ministra finansija Hazema Beblavija.

Odnosi Egipta i Turske, kojoj je na čelu Erdoganova kozervativna islamska vlada, bitno su ojačali tokom Mursijevog vremena provedenog na vlasti.

Bonus video: