Doprinos miru

Arapska liga pozdravila inicijativu Džona Kerija

Arapska delegacija smatra da Kerijeve ideje "stvaraju pogodnu klimu za novi početak pregovora, pogotovo novi i važni politički, ekonomski i bezbjedonosni elementi".
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.07.2013. 09:21h

Arapska liga podržala je američkog državnog sekretara Džona Kerija u njegovom radu na nastavku izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Keri je rekao da je učinjen značajn pomak u premošćavanju razlika između zaraćenih strana, ali je odbio da to pojasni. 

Na njegovoj šestoj posjeti Bliskom istoku za šest mjeseci mandata američkog diplomate, Keri se juče u Jordanu sastao sa predstavnicima arapske lige i devet njenih članova koji podržavaju arapsko-izraelski mirovni plan koji je predložila Saudijska Arabija.

U saopštenju koje je dala poslije susreta, arapska delegacija prihvatila je Kerijevu inicijativu, riječima da njegove ideje "stvaraju pogodnu klimu za novi početak pregovora, pogotovo novi i važni politički, ekonomski i bezbjedonosni elementi".

To saopštenje je značajno jer bi palestinskom vođi Mahmudu Abasu moglo da pruži politički paravan koji bi mu bio neophodan da opravda nastavak pregovora skeptičnoj palestinskoj javnosti.

Abas je danas trebalo da sazove sastanak vrha Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) da razgovara o tom pitanju.

Keri se sa Abasom sastao u Amanu juče poslijepodne, a u ponedjeljak su njih dvojica imala dugu radnu večeru.

Na konferenciji za štampu poslije sastanka sa Arapskom ligom i Abasom, Keri je pomenuo "veoma širok" i "veoma značajan" jaz između Izraelaca i Palestinaca koji je dvije strane onemogućavao da se vrate pregovorima prije nekoliko meseci, kada je počinjao sa radom.

"Teškim i promišljenim, strpljivim radom, a najvažnije, tihim radom, uspjeli smo da značajno umanjimo taj jaz", rekao je Keri i izrazio nadu da će "dvije strane uskoro moći da sjednu za isti sto".

Keri je odbio da razgovara o detaljima predloga koje je iznio arapskim zvaničnicima i nije objasnio kako su te razlike smanjene.

Palestinski zvaničnici saopštili su da je Keri izrazio nadu da će se nekakav okvir pregovora formirati do petka.

"Palestinci sarađuju ali je vrijeme da tu istu saradnju pokaže i Izraelska strana", rekao je palestinski ministar inostranih poslova Rijad al Maliki koji je prisustvovao sastanku u Amanu, a isto mišljenje izrazio je i palestinski pregovarač Mohamed Ištajeh.

Nije jasno da li će se Keri sastati sa izraleskim premijerom Benjaminom Netanjahuom ili bilo kojim od njegovih visokih pomoćnika.

Posjeta Izraelu nije bila u Kerijevom planu, ali su zvaničnici rekli da bi se to moglo promijeniti.

Abas je odbijao da pregovara o miru dok Izrael ne obustavi svu gradnju u naselima na Zapadnoj obali. Izrael je to odbijao i insistirao da za razgovore, koji su zastali 2008, ne smiju postojati preduslovi.

Preporučujemo za Vas