Lider ruske opozicije osuđen na pet godina zatvora

Sudija je u presudi ožnačio Navalnog kao organizatora, a Oficerova, vlasnika kompanije „Vjatska drvna kompnanija“ koja je drvnu građu kupila, kao saučesnika.
0 komentar(a)
Aleksej Navalni, Foto: Beta/AP
Aleksej Navalni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.07.2013. 09:32h

Lenjinski opštinski sud grada Kirova osudio je jednog od lidera opozicije i kandidata za gradonačelnika Moskve Alekseja Navaljnog na 5 godina zatvora a biznismena Pjotra Oficerova na 4 godine zatvora, prenose ruski mediji iz sudnice u Kirovu.

Navaljni i Oficerov proglašeni su krivim za krađu 10 hilajda kubnih metara drvne građe i nanošenje štete od 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles“.

Policija je Navaljnog privela u sudnici po okončanju čitanja presude.

"U redu. Nemojte da vam nedostajem. A glavno, nemojte da sjedjeti skrštenih ruku, žaba neće sama da siđe sa naftovoda," saopštio je opozicionar putem svog Tviter naloga posle izricanja presude.

Navaljni je na oglašavanje presude došao sa putnim torbama u koje je, kako je rekao, njegova žena stavila sve što bi moglo da mu zatreba u zatvoru, izveštavaju ruski mediji.

Sudija je u presudi ožnačio Navljanog kao organizatora a Oficerova, vlasnika kompanije „Vjatska drvna kompannija“koja je drvnu građu kupila, kao saučesnika.

Tužilac je tražio da se Navaljni osudi na 6 godina zatvora a Oficerov na 5 godina i da se obojica kazne novčanom kaznom od po milijardu rubalja.

Navaljni, poznati kritičar ruske vlasti i jedan od vođa vansistemske opozicije u Rusiji insistirao je sve vrijeme da je proces protiv njega politički motivisan i namješten.

Čitanju presude prisustvovao je veliki broj novinara ali i lideri opozicije Boris Nemcov, Ilja Ponomarjov, Ilja Jašin i Dmitrij Gudkov.

Bonus video: