Izrael: Novo uputstvo EU ne doprinosi miru

Izrael je ovu klauzulu ocijenio kao podršku Evropske unije Palestini, koja zahtijeva da granice njihove buduće države budu bazirane na granicama prije 1967. godine.
5 komentar(a)
Zapadna obala Izrael Palestina, Foto: Rojters
Zapadna obala Izrael Palestina, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.07.2013. 12:09h

Izrael je osudio novo uputstvo Evropske unije, koja je zabranila saradnju sa izraelskim institucijama na teritorijima koje je jevrejska država okupirala u ratu 1967. godine.

Uslov pomoći u finansiranju izraelskih projekata od strane EU od 2014. godine je njihovo izvođenje unutar granica prije 1967. godine, odnosno da ne obuhvataju istočni Jerusalim, Zapadnu obalu ili Golansku visoravan, prenio je AP.

Izrael je ovu klauzulu ocijenio kao podršku Evropske unije Palestini, koja zahtijeva da granice njihove buduće države budu bazirane na granicama prije 1967. godine.

Palestinci, kao preduslov za nastavak mirovnih pregovora stopiranih 2008. godine, već neko vrijeme traže od Izraela da prestane sa izgradnjom jevrejskih naseobina na Zapadnoj obali.

Izrael je, s druge strane, saopštio da razgovori treba da budu nastavljeni bezuslovno i da svi nesporazumi treba da budu riješeni kroz dijalog. Izrael je, podsjeća AP, često pozivao palestinsku stranu da nastavi mirovne razgovore.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Izraela Zeev Elkin je odluku EU ocijenio "vrlo značajnim i zabrinjavajućim potezom".

"Ona sigurno ne doprinosi atmosferi mirovnih razgovora. Naprotiv, ona ohrabruje palestinsko odbijanje da se vrate za pregovarački sto", rekao je danas Elkin.

Američki državni sekretar Džon Keri ove sedmice ponovo će posjetiti region u pokušaju da obnovi pregovore između Izraelaca i Palestinaca.

Nije planirano da tokom posjete dodje u Izrael ili na palestinske teritorije. Večeras će se u Jordanu sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Predstavnik evropske delegacije u Tel Avivu rekao je da će se klauzula o teritorijalnom odredištu primjenjivati u sporazumima izmedju Izraela i EU od 2014. godine.

"Izraelski entiteti smješteni na Golanskoj visoravni, pojasu Gaze, Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu, neće biti kvalifikovani za finansijska sredstva iz EU", rekao je on.

Kako je naveo, najnovije uputstvo EU ne odnosi se na izraelski privatni sektor ili kompanije, već prevashodno na organizacije kao što su istraživački centri ili nevladine organizacije.

Mnogi Izraelci se, zbog vjerskog značaja za jevrejski narod, protive povlačenju sa Zapadne obale ili djelova istočnog Jerusalima, koje smatraju svojom biblijskom postojbinom.

Postoji i zabrinutost da bi nasilne grupe mogle da ispune vakum ukoliko Izraelci odu iz oblasti koje sada kontrolišu, kao što je slučaj sa pojasom Gaze u koji se ubacila militantna grupa Hamas nakon povlačenja Izraela odatle 2005. godine, navodi AP.

Bonus video: