Kongo: Pobunjenici prešli granicu prerušeni u žene

Vlada Ruande koju predvode pripadnici naroda Tutsi, optuživana je da je finansirala i obezbjeđivala vojnu i drugu podršku grupama za osvetu.
1 komentar(a)
Pobunjenici, Foto: Beta/AP
Pobunjenici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.07.2013. 15:23h

Više od stotinu naoružanih ljudi, obučenih u žensku odjeću, upalo je u Kongo iz Ruande i sukobilo se sa pripadnicima kongoanske vojske, svjedoče lokalni stanovnici.

Okršaji između pobunjenika iz grupe M23 i vojske Konga počeli su juče, a borbe su se nastavile i danas.

"Preko uniformi su nosili 'kikvembe' - šal kojim se ogrću Kongoanke, a na glavama su imali ženske marame," kazao je jedan stanovnik.

Rat pobunjenika iz M23 i vlade Konga traje od prošle godine.

Ruanda je odmah opovrgla izvještaje UN o vojnicima Ruande koji su se navodno posljednjih mjeseci pridruživali grupi M23.

Šef pregovaračkog tima je prošle sedmice napustio pregovore vlade Konga i M23 i tako su mirovni pregovori za sada obustavljeni.

Već više puta je dolazilo do sukoba vlasti sa pobunjenicima na kritičkom istoku Konga. Korijen tih konflikta je genocid u susjednoj Ruandi 1994. godine, kada je ubijeno oko pola miliona pripadnika naroda Tutsi od strane pripadnika većinskog naroda Hutu.

Vlada Ruande koju predvode pripadnici naroda Tutsi, optuživana je da je finansirala i obezbjeđivala vojnu i drugu podršku grupama za osvetu.

Grupu M23 predvode Tutsi u istočnom Kongu. Oni su se najprije pridružili vojsci Konga 2011, a aprila prošle godine su masovno dezertirali i osnovali grupu M23 koja je ubrzo osvojila glavni istočni grad Gomu.

Uspjeh i brzina te akcije, izvedene uz pasivnost hiljada pripadnika mirovnih snaga UN, naveli su mnoge na zaključak da ih pomaže Ruanda.

Bonus video: