Šiiti protiv sunita

Pakistanski talibani se pridružili borbi protiv Asada

Pakistanski talibani poslali su više stotina boraca u Siriju da se bore zajedno s pobunjeničkom opozicijom protiv predsjednika Bašara al-Asada
7 komentar(a)
Pakistanski talibani, Foto: Rojters
Pakistanski talibani, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.02.2019. 01:37h

Više od dvije godine nakon početka pobune protiv Asada, Sirija je postala magnet za strane sunitske borce koji se okupljaju u ovoj bliskoistočnoj zemlji kako bi se pridružili onome što oni smatraju svetim ratom protiv "šiitskih tlačitelja".

Sarađujući sa pobunjeničkim grupama kao što je El Nusra Front, koja se smatra jednom od ekstremnijih pobunjeničkih grupa u Siriji, sunitski borci većinom dolaze iz obližnjih zemalja kao što su Libija i Tunis.

U nedjelju, talibanske vođe u Pakistanu su izdale saopštenje da se i oni pridružuju ratu i da je već više stotina njihovih boraca otišlo u Siriju kako bi se borili zajedno sa svojim "prijateljima mudžahedinima".

"Kada je našoj braći potrebna pomoć, mi pošaljemo više stotina boraca", rekao je jedan viši talibanski zapovjednik za Rojters, dodavši da će ubrzo objaviti video materijal za ono što nazivaju pobjedama u Siriji.

Ovo saopštenje je dodatno zakomplikovalo stanje na terenu u Siriji gdje suparništva između Slobodne sirijske armije i islamista već dostižu tačku ključanja.

Pobunjenici islamisti djeluju u puno manjim, efikasnijim grupama koje trenutno kontrolišu veće djelove sjeverne Sirije. Tenzije su ponovo izbile u četvrtak kada je grupa povezana s Al-Kaidom ubila jednog od viših zapovjednika Slobodne sirijske armije nakon spora u lučkom gradu Latakiji.

Talibansko pridruživanje sirijskom sukobu uslijedilo je u vrijeme kada Asadove snage, uz podršku šiitskih boraca iz Hezbolaha i Irana, vraćaju kontrolu nad sve većim djelovima teritorije u Siriji.

Drugi talibanski zapovjednik u Pakistanu, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je odluka da se pošalju borci u Siriju uslijedila ne zahtjev njihovih "arapskih prijatelja".