Tužilaštvo ispituje optužbe protiv Morsija

Optužbe uključuju špijuniranje, podstrekivanje na ubistva demonstranata, napad na vojne kasarne i upropaštavanje ekonomije
2 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Rojters
Mohamed Morsi, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.07.2013. 09:37h

Egipatsko javno tužilaštvo istražuje optužbe protiv svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija i pripadnika njegovog Muslimanskog bratstva.

Optužbe uključuju špijuniranje, podstrekivanje na ubistva demonstranata, napad na vojne kasarne i upropaštavanje ekonomije.

Tužilaštvo nije navelo ko stoji iza tih optužbi, prenosi BBC.

Pored Morsija, oni protiv kojih se vodi istraga su i lider Bratstva Mohamed Badi, kao i viši članovi njegovog političkog krila, Partije slobode i pravde, uključujući i zamjenika direktora Esama el Erijana.

Vojska je 3. jula svrgla Morsija, a SAD su juče pozvale na njegovo oslobađanje iz pritvora na nepoznatoj lokaciji.

Morsijeve pristalice, od kojih su mnogi pripadnici Bratstva, održavaju od tada masovne proteste u Kairu.

Oni traže njegov povratak na funkciju, navodeći da je vojni čin svrgavanja Morsija zapravo bio državni udar.

Vojska je, pak, navela da je morala da interveniše i svrgne Morsija kao odgovor na proteste miliona Egipćana koji su ga optuživali da je postao izuzetno autoritativan i nije uspio u rješavanju ekonomskih teškoća zemlje.

U protestima pristalica i protivnika Morsija poginule su desetine ljudi.

Prelazni lider Egipta Adli Mansur obećao je nove izbore početkom sljedeće godine, a Bratstvo je, u međuvremenu, najavilo nove proteste "sve dok predsjednik ne bude oslobođen i vraćen na funkciju, bez obzira na njegovo fizičko stanje".

Bonus video: