SAD traže slobodu za Morsija

Vašington se slaže s pozivom Njemačke da se Morsi oslobodi i javno se pridružuje tom zahtjevu, izjavila je predstavnica Stejt departmenta za štampu Dženifer Psaki
2 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Rojters
Mohamed Morsi, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.07.2013. 20:27h

SAD su u petak pozvale egipatsku vojsku i drugu vlast da oslobode bivšeg predsjednika Egipta Mohameda Morsija, pritvorenog od 3. jula kada je svrgnut pučem.

Vašington se slaže s pozivom Njemačke da se Morsi oslobodi i javno se pridružuje tom zahtjevu, izjavila je predstavnica Stejt departmenta za štampu Dženifer Psaki.

Psaki je rekla da su američki zvaničnici u stalnom kontaktu sa "svim sektorima egipatskog društva".

Američka diplomatija je posljednjih dana osudila proizvoljno hapšenje u Egiptu, ali je do danas odbijala da kaže da li SAD traže oslobađanje Morsija.

Njemačka je danas pozvala Egipat da "ukine sve mjere ograničavanje slobode kretanja" Morsija.

SAD su u četvrtak pozvale Kairo da obustavi proizvoljno hapšenje pripadnika Muslimanskog bratstva koje podržava Morsija.

U srijedu, portparol Ministarstva spoljnih poslova Egipta, Badr Abdelati izjavio je da je Morsi na "sigurnom mjestu, radi sopstvene bezbjednosti", da uživa "dostojanstven tretman" i da "za sada nije predmet gonjenja".

Jedan egipatski sud je u srijedu naredio hapšenje vrhovnog vođe Muslimanskog bratstva zbog odgovonosti za smrtonosno nasilje u Kairu u ponedjeljak.

Pristalica i protivnici predsjednika Morsija pozvali su ponovo na demonstracije u Kairu.

Bonus video: