Prvi u ruskoj istoriji: Magnicki osuđen posthumno

Magnicki je uhapšen 2008. godine kada je optužio ruske zvaničnike za utaju poreza, ali je kasnije i sam optužen po istim osnovama.
0 komentar(a)
Sergej Magnicki, Foto: Rferl.org
Sergej Magnicki, Foto: Rferl.org
Ažurirano: 11.07.2013. 10:43h

Moskovski sud posthumno je osudio ruskog advokata Sergeja Magnickog na osnovu optužbi za utaju poreza, kako prenosi BBC.

Magnicki je uhapšen 2008. godine kada je optužio ruske zvaničnike za utaju poreza, ali je kasnije i sam optužen po istim osnovama.

Njegova smrt 2009. godine je izazvala veliki doplomatski spor između Rusije i SAD.

Za utaju poreza je optužen i generalni direktor "Hermitidž kepital menadžmenta" iz Londona, Vilijam Brauder, kojeg je ruski advokat zastupao.

Rodbina preminulog advokata je ovaj postupak nazvala nezakonitim, a Magnicki je nakon ove osude postao prvi čovjek koji je u sovjetskoj ili ruskoj istoriji optužen u posthumnom suđenju.

Magnicki je, radeći kao revizor za "Hermitidž", smatrao da je otkrio korupcijsku mrežu ruskih poreskih zvaničnika koji su počinili krivična dela uključujući navodnu krađu više od 200 miliona dolara, a nakon prijave ovog otkrića je i sam priveden zbog sumnje da je utajio porez.

U pritvoru je preminuo 2009. godine, i iako je bolovao od upale pankreasa, ruski predsjednički savjet za ljudska prava utvrdio je da je bio teško premlaćivan i da mu je uskraćeno liječenje.

Ljekar optužen za nemar zbog smrti Magnickog je u decembru oslobođen od strane suda.

Ruski tužiocu su, zbog utaje poreza, tražili devet godina zatvora za Braudera, koji je negirao optužbe.

On je lobirao u SAD da Amerika izvrši pritisak na Rusiju zbog slučaja Magnicki. U SAD je prošle godine usvojen Zakon Magnicki, u skladu sa kojim je napravljena crna lista ruskih zvaničnika optuženih za kršenje ljudskih prava.

Kao odgovor na to, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je Amerikancima zabranjeno usvajanje ruske djece.

Bonus video: