Disidenti: Iranske vlasti izgradile tajno nuklearno postrojenje

Iz pokreta navode da su do ovih informacija došli preko njima bliske Narodne mudžahedinske organizacije Irana (PMOI).
2 komentar(a)
Iran, nuklearni program, Foto: Rojters
Iran, nuklearni program, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.07.2013. 09:38h

Disidentski Nacionalni savjet otpora Irana (NCRI) posjeduje "pouzdane informacije o novoj i potpuno tajnoj lokaciji namijenjenoj za nuklearni projekat."

Iz pokreta navode da su do ovih informacija došli preko njima bliske Narodne mudžahedinske organizacije Irana (PMOI).

NCRI se zalaže za okončanje muslimanske klerikalne uprave u Iranu, i taj pokret predstavlja političko krilo PMOI koji se osamdesetih godina nalazio na strani Sadama Huseina u sukobima između Irana i Iraka.

Iz NCRI navode da je lokacija tajnog postrojenja kompleks tunela ispod planina deset kilometara istočno od Damavanda, koji se nalazi oko pedeset kilometara sjeveroistočno od Teherana. Prva faza izgradnje nuklearnog projekta navodno je počela 2006, i nedavno je završena.

Iako je ta organizacija objavila satelitske snimke navodnog tajnog skrovišta, ti snimci se ne mogu uzeti kao nepobitni dokaz da se radi o nuklearnom postrojenju, prenosi Rojters.

Portparol NCRI kazao je da ne može sa sigurnošću da tvrdi šta će se tamo proizvoditi, ali da su kompanije i ljudi koji su učestvovali u njegovoj izgradnji potvrdili da se radi o nuklearnom postrojenju. Disidentska grupa je objavila imena zvaničnika koju su, prema njenim tvrdnjama, zaduženi za taj projekat.

"Objekat se sastoji od četiri tunela i izgradila ga je grupa inženjerskih i gradjevisnkih kompanija povezanih sa ministarstvom odbrane i iranskim elitnim snagama Čuvari revolucije", naveo je NCRI.

"Dva tunela su duga oko 550 metara i u njima se nalazi ukupno šest ogromnih hala", dodaje se u saopštenju.

NCRI je 2002. otkrio postojanje postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Natancu i nuklearni reaktor u Araku koji koristi tešku vodu, a izgradnja novih deset postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Iranu je najavljena još 2009. godine.

Ipak, analitičari navode da su dosadašnji rezultati NCRI mješoviti i da on ima političke ciljeve.

Iz NCRI su 2010. objavili dokaze o novom nuklearnom postrojenju zapadno od Teherana, i tada su se oglasili američki zvaničnici, koji su kazali da su godinama znali za taj objekat, ali da on nije nuklearni.

Iran je odbacio tvrdnje i optužbe SAD i Izraela da je svrha pokretanja ovih pogodina proizvodnja nuklearne bombe, i svoj nuklearni program nazvao mirnodopskim.

Obogaćeni uranijum se može koristiti za dobijanje goriva za nuklearne elektrane, i to iranske vlasti navode kao svoj prioritet, ali mnoge zapadne zemlje i dalje smatraju da je krajnji cilj zvaničnog Teherana izgradnja atomske bombe.

Bonus video: