El Beblavi pozvao Muslimansko bratstvo u vladu, novčana pomoć Egiptu

Pripadnici Muslimanskog bratstva do sada nisu željeli ni da razmatraju predlog formiranja prelazne vlade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 12:28h

Hazem El Beblavi, novoizabrani premier Egipta, danas će saopštiti sastav nove prelazne vlade, u čiji sastav će možda ući i predstavnici islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo.

Pripadnici te organizacije, kojoj pripada i svrgnuti predsjednik Mohamed Morsi, do sada nisu željeli ni da razmatraju predlog formiranja prelazne vlade, naglašavajući da "neće sklapati saradnju sa pučistima."

"Nije mi važna politička pripadnost. Ako Partija slobode i pravde (političko krilo Muslimanskog bratstva) predloži nekog i ta osoba je kvalifikovana za posao, može se razmišljati o njegovom imenovanju", rekao je El Beblavi agenciji Frans pres.

El Beblavi imenovan je za premijera Egipta u utorak, a potpredsjednik države postao je prodemokratski političar Mohamed El Baradej.

Egipatske vlasti izdale su nalog za hapšenje vrhovnog vođe Muslimanskog bratstva Mohameda Badija, optuženog za podstrekivanje nasilja i sukoba između demonstranata i pripadnika bezbjedonosnih snaga u ponedjeljak poginulo 53 ljudi, dok je 488 povrijeđeno.

Nalog za Badijevo hapšenje izdat je nedjelju dana nakon svrgavanja Morsija.

Privremeni predsjednik Adli Mansur se dolaskom na tu funkciju obavezao na raspisivanje parlamentarnih izbora najkasnije do početka 2014. godine.

12 milijardi dolara za pomoć vlasti

Saudijska Arabija, Kuvajt i UAE, koji dugo kritikuju Morsijevo Muslimansko bratstvo, danas su dali pomoć Egiptu od ukupno 12 milijardi dolara.

Nove egipatske vlasti će tu sumu, u vidu bespovratne pomochi, gotovine i naftnih proizvoda i gasa, iskoristiti da spriječi nestašicu gasa i struje.

Saudijska Arabija je kao regionalna sila dala najveću pomoć, pet milijardi dolara, od čega će dvije milijarde biti deponovane u centralnoj banci Egipta, još dvije će biti u vidu nafte i gasa, a milijarda kao bespovratna pomoć.

Sa sedam milijardi dolara koje će će otići direktno u centralnu banku biće zaustavljen pad deviznih rezervi koje su se spustile na "kritičan nivo."

Katar je jedina zemlja Persijskog zaliva koja u ovoj akciji nije pružila pomoć Egiptu, i ta zemlja važi za jednog od ključnih sponzora Muslimanskog bratstva, nakon što su Morsijevoj vladi protekle godine dali oko osam milijardi dolara.

Ekonomista Ašraf Svelam smatra da će milijarde dolara, u najboljem slučaju, Egiptu biti od pomoći do najavljenih izbora početkom iduće godine.

On smatra da je premijer El Beblavi ovim dobio novi "prostor za manevrisanje" i plaćanje dugova, subvencija i plata državnih službenika na neko vrijeme.

Egipat je, usljed političkih problema, sve dalje od zajma od 4,8 milijardi dolara MMF-a, koji kao uslov potpisivanja ugovora o zajmu zahtjeva političke dogovore u državi.

Mosin Kan, šef kancelarije MMF-a za Bliski istok, kazao je da pomoć zemalja Persijskog zaliva svi na tržištu vide kao politički motivisanu i da ona neće djelovati na strane investitore.

Galerija

Bonus video: